Jeśli by sięgnąć do encyklopedii i sprawdzić ile żyje słoń, to okazałoby się, że średnia długość życia tego ssaka wynosi 70 lat. Jednak w Gdańsku żyje słoń nietypowy, który posiada wszelkie predyspozycje, by swą długowiecznością prześcignąć swoich afrykańskich i indyjskich krewniaków. Mowa o Tumbo, który jest patronem, twarzą i trąbą Funduszu Dzieci Osieroconych. W piątek 19 listopada na wyjątkowej uroczystości świętowaliśmy jego 15 urodziny.

15 lat działalności Funduszu Dzieci Osieroconych Tumbo Pomaga celebrowaliśmy w gościnnych progach Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie w auli Atheneum Gedanense Novum – Auditorium Primum im. prof. Olgierda Narkiewicza zebrali się przyjaciele słonika, by wspólnie obchodzić jego urodzin. Jak z reguły bywa przy takich okazjach, nie zabrakło wspomnień, rozmów i wzruszeń, oczywiście nie obyło się również bez tortu, który jak nieoficjalnie wiadomo należy do przysmaków każdego szanującego się słonia.

Tradycyjnie początek listopada to czas wytężonej pracy w Hospicjum Dutkiewicza. Po ubiegłorocznej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19, ponownie powróciliśmy do kwest na cmentarzach. W tym roku udało się zebrać 179 700 zł. Jest to nowy rekord, zbiórki Fundacji Hospicyjnej z okazji dnia Wszystkich Świętych!

Żółte koszulki wolontariuszy, mogły zobaczyć osoby, które w miniony weekend oraz poniedziałek wybrały się na gdańskie nekropolie. Podczas Święta Wszystkich Świętych byliśmy obecni na wielu gdańskich cmentarzach. Prowadziliśmy zbiórki na Łostowicach, Nowym Porcie, Srebrzysku, Oliwie, Cmentarzu Garnizonowym, a także w Straszynie i Pruszczu Gdańskim. Ponad 500 osób zaangażowało się w kwestę, a wśród nich znalazły się znane osoby z życia publicznego.

W gronie osób, które zbierały datki do skarbonek znaleźli się, Prezydent Miasta Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, posłanka do Parlamentu Europejskiego Magdalena Adamowicz, Wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Pomorskiego Hanna Zych-Cisoń, posłanki na Sejm RP Henryka Krzywonos-Strycharska oraz Małgorzata Chmiel, radni Rady Miasta Gdańska Andrzej Kowalczys i Emilia Lodzińska, aktor Tomasz Ciachorowski, wokalista Wiktor Dyduła, piosenkarz zespołu Lipali Łukasz Jeleniewski, tancerz Maciej "Gleba" Florek pięściarz Dariusz Michalczewski, olimpijczycy Piotr Myszka i Adam Korol, dziennikarka TVP Agnieszka Oszczyk, prezenterzy Radia Gdańsk Magda Szpiner i Włodzimierz Raszkiewicz, spiker Lechii Gdańsk Marcin Gałek, oraz Krystyna Przybylska wraz z wnukami.

Ruszyły zapisy do grupy wsparcia dla opiekunów rodzinnych przewlekle chorych i niesamodzielnych osób dorosłych. Doświadczone psycholożki z Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku pomogą zarówno w bieżących wyzwaniach, jak i w procesie żałoby.

Grupa wsparcia online skierowana jest do opiekunów rodzinnych, którzy mają lub mieli pod opieką ciężko chorego bliskiego w domu. Wielu opiekunów doświadcza ogromnego stresu w związku ze swoją rolą, samotności, nierzadko także syndromu wypalenia opiekuna. Z powodu pandemii wiele form pomocy przestało funkcjonować. Tworząc grupy wsparcia online, Fundacja Hospicyjna postanowiła wyjść naprzeciw potrzebom opiekunów, realizując motto „Opiekun rodzinny nie musi być sam”.

Fundacja Hospicyjna w Gdańsku wraz z Fundacją Agory, inicjatorem akcji „Po starej znajomości - pomóż swoim rodzicom”, zapraszają do udziału projekcie „Lokalny Wolontariat Opiekuńczy”. To już V edycja wspólnego programu, którego głównym celem jest tworzenie i rozwijanie wolontariatu opiekuńczego w lokalnych społecznościach w całej Polsce. Obejmuje on szkolenia dla osób, które chcą pełnić rolę koordynatora wolontariatu oraz szkolenia dla kandydatów do wolontariatu.

Zapraszamy ośrodki ochrony zdrowia, pomocy społecznej, zespoły opieki długoterminowej, organizacje pozarządowe, parafie i inne organizacje oraz instytucje, które poprzez wolontaryjne zaangażowanie lokalnych środowisk chcą zapewnić wsparcie osobom niesamodzielnym ze względu na zaawansowany wiek lub chorobę – w ramach opieki stacjonarnej i/lub domowej i ich bliskim. Udział w projekcie jest bezpłatny.

Rozpoczynamy starania zmierzające do budowy w Gdańsku Centrum Opieki Wytchnieniowej. Ma to być placówka czasowego oraz dziennego pobytu dla niesamodzielnych i chorych dzieci oraz dorosłych, dzięki której odetchnąć będą mogli ich opiekunowie – często narażeni na wypalenie wieloletnim sprawowaniem opieki.

Zapraszamy wszystkie przedszkola i szkoły w całej Polsce do organizacji 21 listopada 2021 roku wydarzenia edukacyjno-charytatywnego: Dzień Tumbo – Dzień Solidarności z Dziećmi i Młodzieżą w Żałobie.

Od sześciu lat w listopadzie uczniowie ponad stu placówek edukacyjnych rozmawiają o potrzebach dzieci i młodzieży w żałobie oraz organizują rozmaite akcje charytatywne pokazując, że los rówieśników nie jest im obojętny.

Wszystkie zgłoszone placówki otrzymają od Fundacji Hospicyjnej szkice zajęć lekcyjnych o tematyce żałoby i wsparcia osób po stracie oraz pomoce multimedialne. W tym roku wzbogaciliśmy nasze materiały o kolejne scenariusze dla klas 4-6, liceum oraz dla najmłodszych grup przedszkolnych.

Gdańskie placówki edukacyjne otrzymają ponadto pakiet poradników dla opiekunów osób w żałobie, najnowszą Bajkę Plasterek (przedszkola i szkoły podstawowe), plakaty, ulotki oraz naklejki.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Zamów kartkę!