O nas

Prowadzimy gdańskie Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC. Każdego dnia, średnio co 20 minut, lekarz, pielęgniarka, fizjoterapeuta lub wolontariusz odwiedza pacjentów w ich domach. W ciągu roku troszczą się o ok. 260 dorosłych u kresu życia i 40 nieuleczalnie chorych dzieci. Aby do nich dotrzeć pokonują rocznie dystans równy dwóm obwodom Ziemi.

Dom Hospicyjny przy ul. Kopernika 6 w Gdańsku umożliwia stacjonarną opiekę nad 400 chorymi rocznie. Z konsultacji Poradni Medycyny Paliatywnej każdego roku korzysta 250 osób, cierpiących z powodu bólu. Hospicjum Perinatalne troszczy się o rodziny spodziewające się przyjścia na świat ciężko chorego dziecka.

Fundacja Hospicyjna powstała w 2004 r. Od lat promujemy wolontariat, wydajemy książki i poradniki, prowadzimy ogólnopolskie kampanie społeczne. W zajęciach gdańskiej Akademii Walki z Rakiem uczestniczy 200 osób rocznie. We wszystkich działaniach pamiętamy także o rodzinach chorych. Programem  wsparcia w żałobie  „Tumbo Pomaga” objęliśmy już ponad 9 500 dzieci z całej Polski.

Wszystkim naszym działaniom przyświeca hasło „Hospicjum to też Życie!”.

WESPRZYJ BUDOWĘ CENTRUM OPIEKI WYTCHNIENIOWEJ

Numer konta: