Często osoby opiekujące się bliskim, którzy doświadczają nieuleczalnej lub przewlekłej choroby stają przed zupełnie nowymi wyzwaniami. Jak chociażby dotyczące zagadnień prawnych. Dlatego aby pomóc im w sprawowaniu opieki, pragniemy zaprosić Opiekunów Rodzinnych na spotkanie online z adwokatkami w środę 15 grudnia, o godz. 14.00.

Problematyka prawna to rzecz, która często napawa ludzi niepokojem. Dlatego poruszymy tematy, które pomogą naświetlić najważniejsze kwestie, pomocne dla Opiekunów Rodzinnych. Porozmawiamy o alimentach m.in. o dochodzeniu praw do alimentów, ich wysokości, wypłacalność, oraz obowiązku alimentacyjnego dorosłych dzieci wobec rodziców. Poruszymy też kwestie ubezwłasnowolnienia - formy, krąg osób uprawnionych, jak je przeprowadzić i jakie konsekwencje prawne z niego wynikają.

Spotkanie poprowadzą adwokat Agnieszka Kanawka i adwokat Wioletta Kazimierczyk. Obie moderatorki specjalizują się w prawie rodzinnym i należą do Okręgowej Rady Adwokackiej. Mecenas Agnieszka Kanawka pełni również funkcję egzaminatora dla osób zdających egzamin adwokacki. Natomiast mecenas Wioletta Kazimierczyk prowadziła zajęcia dla studentów z zakresu prawa rodzinnego w Wyższej Szkole Bankowej.

Cykl spotkań dla Opiekunów Rodzinnych jest prowadzony przez Fundację Hospicyjną i Fundację Agory. Najbliższy wykład online odbędzie się w środę 15 grudnia o godz. 14.00. Zapraszamy do udziału.

LINK DO BEZPŁATNEJ REJESTRACJI NA SZKOLENIE --- kliknij ---

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej