Wsparcie dzieci

Dzieci przeżywające stratę bliskiej osoby są szczególnym zobowiązaniem społecznym. Ich bólu nie sposób ani w pełni pojąć, ani skutecznie mu zaradzić. Można natomiast pomóc, udzielając zarówno wsparcia socjalnego, jak i psychologicznego. Fundacja Hospicyjna podjęła się obu zadań. Od 2006 roku działa przy niej Fundusz Dzieci Osieroconych, którego głównym zadaniem jest aktywne towarzyszenie w żałobie dzieci hospicyjnych pacjentów oraz pomoc zdrowemu rodzeństwu dzieci przewlekle chorych. Jesienią 2014 roku ruszył program „Tumbo Pomaga”, ogólnopolski projekt zainicjowany w ramach X kampanii „Hospicjum to też Życie”, a dedykowany wszystkim osieroconym dzieciom, bez względu na okoliczności śmierci ich bliskich. Jego podstawowym celem jest edukacja środowiska, w którym żyją, a także stworzenie platformy wymiany myśli i możliwości kontaktu ze specjalistą zarówno samych osieroconych, jaki ich otoczenia (portal (www.tumbopomaga.pl). Jednym efektów programu jest cykl szkoleń dla pedagogów szkolnych i psychologów, poświęcony procesowi żałoby u dzieci i młodzieży.

Więcej informacji na podstronach Funduszu Dzieci Osieroconych oraz Tumbo Pomaga.

WESPRZYJ BUDOWĘ CENTRUM OPIEKI WYTCHNIENIOWEJ

Numer konta: