3 czerwca o godz. 11 odbyło się podpisanie aktu erekcyjnego, po którym nastąpiło wmurowanie kamienia węgielnego pod budowę Centrum Opieki Wytchnieniowej przy ul. Kopernika w Gdańsku. Centrum, które jest projektem Fundacji Hospicyjnej, będzie wspierało ciężko chore dzieci, dorosłych oraz ich rodziny, oferując opiekę chorym i szansę na chwilę wytchnienia ich opiekunom.

Na uroczystości pojawili się m.in.: Magdalena Adamowicz, Posłanka do Parlamentu Europejskiego, Hanna Zych-Cisoń wiceprzewodnicząca Sejmiku Województwa Pomorskiego, Katarzyna Weremko, Dyrektor Departamentu Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Marcin Fuchs, Dyrektor Departamentu Europejskiego Funduszu Społecznego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, zastępczyni prezydent Gdańska ds. rozwoju społecznego i równego traktowania Monika Chabior oraz Julian Pawlukiewicz, założyciel Fundacji JohnnyBros, która jest Głównym Darczyńcą budowy.

Zaproszeni na uroczystość goście wspólnie złożyli nietypowy kamień węgielny, stworzony z niewielkich kamyków przyniesionych przez zebranych. Każdy kamyk symbolizował inną historię – w ten sposób Fundacja Hospicyjna, która buduje Centrum Opieki Wytchnieniowej, chciała podkreślić, że fundamentem powstającej właśnie inwestycji są ludzie, podobnie jak cel, który przyświeca jej utworzeniu. Po złożeniu kamienia węgielnego, podpisany został akt erekcyjny.

- Dzisiejszy dzień jest dla nas bardzo ważny. Po niespełna czterech miesiącach od symbolicznego wbicia łopaty w Światowy Dzień Chorego przechodzimy do kolejnego etapu budowy, jakim jest wmurowanie kamienia węgielnego. Do tradycyjnego odczytania i podpisania aktu erekcyjnego dodaliśmy „wspólny kamień węgielny”, który stworzyliśmy z kamyków przyniesionych przez uczestników dzisiejszej uroczystości. Nasi pracownicy, wolontariusze, opiekunowie, przyjaciele i darczyńcy, wszyscy razem tworzymy to Centrum, by już w przyszłym roku móc przyjąć pierwszych podopiecznych, chore dzieci i dorosłych, i dać możliwość wytchnienia ich bliskim. Każdego roku w ramach Hospicjum Dutkiewicza pomagamy około tysiącu naszych podopiecznych, wspieramy także ich rodziny. Widzimy ogromną miłość, ale także wyczerpanie i wycieńczenie. Centrum Opieki Wytchnieniowej dla wielu z nich będzie pierwszą okazją od naprawdę wielu lat, aby odpocząć czy mieć szansę na zajęcie się własnym zdrowiem. Zdajemy sobie sprawę z tego, że obecna sytuacja nie jest łatwa i nie sprzyja tego typu inwestycjom, mimo wszystko wierzymy, że uda nam się przezwyciężyć trudności i zakończyć projekt zgodnie z planem. Jesteśmy ogromnie wdzięczni za dotychczasowe wsparcie, ale nie ukrywam, że w dalszym ciągu na nie liczymy. Tylko dzięki pomocy i życzliwości Darczyńców, które dotychczas otrzymaliśmy, udało nam się dotrzeć tu, gdzie jesteśmy i tylko uzbrojeni w taką pomoc możemy osiągnąć cel – mówi Anna Janowicz, prezes Fundacji Hospicyjnej.

Na terenie Centrum Opieki Wytchnieniowej zakończone zostały już prace części podziemnej obiektu, w  której znajdować się będą  pomieszczenia magazynowe oraz zaplecze. Kolejny etap to budowa części naziemnej, prace wykończeniowe, instalacyjne oraz budowa infrastruktury terenów zewnętrznych. Centrum Opieki Wytchnieniowej każdego dnia będzie służyło 60 podopiecznym i ich rodzinom, mieszkańcom Pomorza. Takich rodzin jest naprawdę wiele, a ich liczba cały czas rośnie.

Centrum Opieki Wytchnieniowej zaoferuje chorym dzieciom i dorosłym możliwość korzystania z pobytu dziennego, różnych form terapii czy rehabilitacji. Znajdzie się tu także miejsce do spotkań i szkoleń dla rodzin (opiekunów rodzinnych). Będą oni mogli sięgnąć po porady dotyczące sprawowania opieki w domu oraz po inne formy wsparcia, które pozwolą im zadbać o siebie, swoje zdrowie i emocje.

Zdjęcia Mirosław Pieślak

OFERTY PRACY