Liczba osób chorych na nowotwory gwałtownie rośnie – alarmują od kilku dni lekarze. Pandemia koronawirusa sprawiła, że pacjenci zbyt późno trafiają do specjalistów, a choroba jest rozpoznawana w stadium zaawansowanym. Akademia Walki z Rakiem filia Gdańsk zaprasza mieszkańców Gdańska, którzy walczą z chorobą lub właśnie zostali zdiagnozowani, na bezpłatne konsultacje z psychologiem, spotkania grupy wsparcia oraz warsztaty i zajęcia rozwojowe prowadzone w ramach programu „Mój osobisty plan zdrowienia”. Projekt finansowany jest ze środków miasta Gdańska.

Konsultacje z psychologiem, dzielenie się doświadczeniami w grupie innych osób walczących z chorobą, arteterapia, muzykoterapia, zajęcia sportowe, konsultacje z fizjoterapeutą czy zajęcia mindfulness oraz warsztaty redukcji stresu metodą TRE – z tego wszystkiego można skorzystać w Akademii Walki z Rakiem w Gdańsku działającej przy Fundacji Hospicyjnej. Wszystkie zajęcia, porady i warsztaty są bezpłatne. Ze wsparcia psychologicznego mogą skorzystać także rodziny osób chorych, by lepiej wspierać chorego bliskiego i towarzyszyć mu w walce z nowotworem.

– Wsparcie psychologiczne jest bardzo ważnym uzupełnieniem terapii onkologicznej i procesu zdrowienia. Wiele osób powtarza sobie „Muszę być silny”, ale czasem z tym byciem silnym bywa trudno. Rozmowy z psychologiem czy wymiana doświadczeń na spotkaniach grupy wsparcia pomagają lepiej rozpoznawać i uwalniać emocje. Na konsultacjach i zajęciach uczymy się także zdrowej i skutecznej komunikacji z lekarzem czy bliskimi, mówienia o swoich potrzebach. W ramach „Mojego osobistego planu zdrowienia” można skorzystać m.in. z muzykoterapii, arteterapii, warsztatów redukcji stresu i napięcia metodą TRE czy zajęć uważności metodą mindfulness – opowiada Anna Marlęga-Woźniak, psycholożka Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC i koordynatorka Akademii Walki z Rakiem w Gdańsku.

Program konsultacji z psychologiem oraz spotkań grupy wsparcia opiera się na terapii Simontona, założeniach terapii behawioralnej oraz na wybranych technikach redukcji stresu.

Jak skorzystać z zajęć i konsultacji? Wystarczy napisać na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub zadzwonić pod numer 668 450 753 i umówić się na konsultację.

Wszystkie zajęcia i konsultacje są bezpłatne. Mogą z nich skorzystać mieszkańcy Gdańska.

WAŻNE: konsultacje indywidualne odbywają się stacjonarnie lub online, grupa wsparcia oraz warsztaty rozwojowe ze względu na pandemię prowadzone są do odwołania w trybie online. Zajęcia sportowe (gimnastyka, nordic walking) i konsultacje fizjoterapeutyczne odbywają się stacjonarnie lub na świeżym powietrzu.

Projekt finansowany jest ze środków miasta Gdańska.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Zamów kartkę!