Opiekunowie rodzinni z Gdańska mogą skorzystać z opieki wytchnieniowej – pomocy wykwalifikowanych pracowników Hospicjum, którzy odwiedzą ich w domach. Projekt kierowany jest do opiekunów osób niesamodzielnych  z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.

Zapraszamy serdecznie do zgłoszeń! Projekt pt. "Opieka wytchnieniowa dla podopiecznych Fundacji Hospicyjnej" realizowany jest dzięki dofinansowaniu Miasta Gdańsk, we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzicie. Po wstępnej kwalifikacji do projektu przeprowadzamy szczegółowy wywiad środowiskowy, który pozwoli dostosować formę opieki i pomocy do Państwa potrzeb. Każda z osób, która zostanie objęta wsparciem w ramach projektu, będzie mogła skorzystać maksymalnie ze 100 godzin pomocy. Godziny i dni takiego wsparcia zostaną z Państwem dokładnie skonsultowane, tak by zapewnić Państwu adekwatną pomoc. Nasi pracownicy mogą pomóc Państwu w czynnościach pielęgnacyjnych, zostać w domu podopiecznym, tak abyście mogli załatwić swoje ważne sprawy, czy po prostu odpocząć.

Osoby, które chciałyby skorzystać z takiej pomocy proszone są o zgłaszanie się mailowo Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  lub telefonicznie 668 450 756. Ilość miejsc ograniczona!

Regulamin udziału w projekcie

Opieka nad bliską osobą w domu jest trudnym zadaniem, któremu zwykle trzeba podporządkować swoje sprawy, swoje życie. Zazwyczaj wiąże się z koniecznością ograniczeń czy rezygnacji z życia towarzyskiego, zawodowego, również rodzinnego, odłożenia swoich pasji i planów. Czasami na kilka miesięcy, czasami na lata. W naturalny sposób uwaga otoczenia skupia się na chorym, o wiele rzadziej na osobie sprawującej opiekę. W konsekwencji pojawiają się  zmęczenie, choroby i wypalenie. Opiekun, który pamięta o swoich potrzebach i prawie do odpoczynku oraz otrzymuje odpowiednie wsparcie jest lepszym opiekunem dla swojego podopiecznego. Musi być jednak wspierany w sposób systemowy. Opieka wyręczająca jest odpowiedzią na te potrzeby. Zachęcamy do skorzystania z niej.

Projekt sfinansowano ze środków Miasta Gdańsk.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Uśmiech Dziecka 2020