W związku z prowadzoną przez nas XIII kampanią „Hospicjum to też życie”, pod hasłem „Opiekun rodzinny – Samotny bohater?” rozpoczęliśmy zbiórkę podpisów pod listem otwartym do Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

Brak systemowych form wsparcia stanowi poważny problem zarówno dla opiekunów osób chorych, starych i niesamodzielnych, jak i dla opiekunów  ciężko i przewlekle chorych dzieci. Konieczne jest wprowadzenie odpowiednich zmian i regulacji zapewniających opiekunom rodzinnym adekwatnego wsparcia.

Proponujemy utworzenie przy Ministrze Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zespołu ds. opiekunów nieformalnych, odpowiedzialnego za opracowanie systemu ich wsparcia, a następnie nadzorującego wprowadzanie go w życie. Szybko postępujące zmiany demograficzne zmuszają nas do podjęcia próby zaangażowania wszystkich środowisk i rozpoczęcia działań zapewniających opiekunom nieformalnym należyte wsparcie.

Swoje poparcie dla kampanii wyrażają znane postacie ze świata kultury, polityki i sportu, których zdjęcia umieszczane są regularnie na naszym profilu facebook. Wśród nich są między innymi:

Poseł RP Adam Korol, piłkarz Jarosław Bieniuk, reżyser Jacek Borcuch, psycholog Małgorzata Ohme, Jeremiasz Gzyl, tancerz Maciej Florek, czy wokaliści: Joanna Kondrat i Artur Gadowski z zespołu IRA.

Pełen tekst dokumentu oraz możliwość złożenia podpisu w tej ważnej sprawie można znaleźć na stronie: http://www.petycje.pl/petycja/12358/list_otwarty_w_sprawie_opiekunow_rodzinnych.html

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Pomorskie S.O.S