Opiekunowie rodzinni - poświęcają często bardzo wiele, by zapewnić swoim bliskim niesamodzielnym jak najlepszą opiekę w domu. Przyjmując jej sprawowanie przez rodzinę za coś oczywistego, zapominamy, jak odpowiedzialne i wymagające jest to zadanie, szczególnie w przypadku opieki trwającej miesiące czy lata.  Dlatego nie mamy wątpliwości, że Oni również zasługują na swoje święto. W ramach kampanii „Opiekun rodzinny – Samotny Bohater?” zaplanowaliśmy taki dzień na 21 marca.

Edukacja społeczna w mediach, List otwarty do Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, zaangażowanie ambasadorów ze świata kultury, rozrywki i sportu, zaangażowanie 51 zespołów opieki paliatywno-hospicyjnej z całej Polski – aktywnie działamy na rzecz poprawy sytuacji opiekunów rodzinnych. Nasza inicjatywa – Dzień Opiekuna Rodzinnego – ma na celu zwrócenie uwagi konieczność wprowadzenia systemowego wsparcia, umożliwiającego respektowanie praw opiekunów rodzinnych, ujętych w dziesięciu punktach.

Również w związku z tym dniem publikujemy wyniki badań, dotyczące części opiekunów rodzinnych – tych członków rodzin, którzy opiekują się osobą starszą w swojej rodzinie. Jest to powiększająca się grupa z racji zmian demograficznych i starzenia się społeczeństwa.

Badanie, przeprowadzone metodą omnibusową dotyczyło m.in. wyobrażenia tego, kim jest i czym zajmuje się opiekun rodzinny osoby starszej, jak wyobrażamy sobie długotrwałą opiekę nad osobą niesamodzielną, ale także konfrontacji tych wyobrażeń z opiniami osób, które faktycznie mają pod opieką starszego członka rodziny. Badanie zostało przygotowane na zlecenie Fundacji Agory, która współpracuje z nami w zakresie poprawy sytuacji opiekunów rodzinnych w Polsce.

Z treścią raportu z badania można zapoznać się tutaj

Zachęcamy do czynnego zaangażowania się w pomoc opiekunom rodzinnym poprzez złożenie podpisu pod Listem otwartym o utworzenie przy Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zespołu ds. opiekunów nieformalnych, odpowiedzialnego za opracowanie systemu ich wsparcia, a następnie nadzorującego wprowadzanie go w życie.

Pełen tekst listu otwartego dostępny jest na stronie: http://bit.ly/petycjaFH

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Pomorskie S.O.S