Z wielkim żalem przyjęliśmy wiadomość o śmierci  Księdza Arcybiskupa Seniora archidiecezji gdańskiej Tadeusza Gocłowskiego.

Odszedł nie tylko wspaniały Pasterz, ale także Przyjaciel, zarówno Fundacji Hospicyjnej, jak i Hospicjum, którego powstanie wspierał od samego początku. W 1985 r. powołał parafię pw. Matki Boskiej Częstochowskiej przy ul. Marii Curie-Skłodowskiej, której pierwszym proboszczem był ks. Eugeniusz Dutkiewicz SAC, wówczas dyrektor istniejącego już od 2 lat domowego Hospicjum Pallottinum. W 1987 roku, jako biskup diecezjalny, ks. Gocłowski został organizatorem pamiętnego spotkania hospicjan i chorych w Bazylice Mariackiej z Jego Świątobliwością Janem Pawłem II. Został też jednym z patronów fundacji The Hospice of Gdańsk, Poland”, powołanej w Londynie w 1989 r., dzięki której przekazywana była pomoc na rzecz budowy gdańskiego hospicjum. Wreszcie w 1997 r. dokonał uroczystego poświęcenia jego pierwszej siedziby przy ulicy Chodowieckiego 10.

Ksiądz Arcybiskup przez wiele lat sprawowania wysokich funkcji zarówno w Kościele gdańskim, jak i powszechnym zawsze z wielkim zrozumieniem i sympatią odnosił się do różnych inicjatyw środowiska hospicyjnego i był jego rzecznikiem.  Propagował hospicyjne akcje, swoim nazwiskiem firmował kolejne pozycje wydawnicze Fundacji, często odwiedzał Hospicjum. Jak to Przyjaciel.

Żegnamy Go z bólem i świadomością, że są ludzie, których nie można zastąpić. Życzliwości, osobistego ciepła i dobrych rad Księdza Arcybiskupa będzie nam zawsze bardzo brakowało.

Msza św. pogrzebowa z udziałem przedstawicieli Episkopatu Polski i złożenie ciała do krypty biskupów gdańskich w oliwskiej katedrze odbędzie się w piątek 6.05. br. o godz.11.00.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Pomorskie S.O.S