Dnia 1 października startuje XVI kampania społeczna Fundacji Hospicyjnej pt. „Ważni - niewidziani. Zauważ, zrozum, wesprzyj”. Chcemy podkreślić konieczność wsparcia rodzin osób starszych, niedołężnych, nieuleczalnie chorych i niepełnosprawnych, którymi opiekują się hospicja, ale również tych, którzy na taką opiekę nie mogą liczyć. Zachęcamy lokalne środowiska do budowania sieci wsparcia poprzez wolontariat opiekuńczy. Chcemy także podzielić się doświadczeniem w zakresie pomocy osobom w żałobie, zwłaszcza osieroconym dzieciom.

Główne wydarzenia kampanii:

• 10 października - debata w Europejskim Centrum Solidarności: Wyzwania demograficzne – wyzwaniem dla Pracodawców, czyli jak zatrzymać pracowników – opiekunów rodzinnych w firmie? Więcej informacji o debacie
  • 12 października - Światowy Dzień Hospicjów i Opieki Paliatywnej. To szczególny dzień, kiedy wiele hospicjów uczestniczących w kampanii organizuje koncerty z cyklu „Głosy dla Hospicjów”. W Gdańsku z tej okazji wystąpią zespół KOMBI ze Sławomirem Łosowskim oraz Krystyna Stańko Quintet. Więcej informacji o koncercie.

• 19 października – Dzień Opiekunów Rodzinnych. Zaprosimy opiekunów rodzinnych z Gdańska na bezpłatne badania profilaktyczne. Do działań na rzecz opiekunów zachęcamy hospicja biorące udział w kampanii. Proponujemy między innymi realizację warsztatów dla opiekunów według przygotowanych przez nas scenariuszy na podstawie książki Anny Kulki-Doleckiej pt. Wyjrzeć przez okno.

• 25-26 października w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym odbędzie się konferencja naukowa „Opieka hospicyjna jako przestrzeń dialogu” z wykładami na temat wsparcia dla opiekunów rodzinnych oraz dzieci osieroconych. Więcej informacji o konferencji.

• 21 listopada we współpracy z 100 gdańskich szkół i przedszkoli, a także chętnymi placówkami z całej Polski, organizujemy Dzień Tumbo – Dzień Solidarności z Dziećmi i Młodzieżą w Żałobie. Jego celem jest przeprowadzenie zajęć edukacyjnych wprowadzających tematykę przeżywania straty przez dzieci. Tego samego dnia chcemy również zaprezentować nowy, piąty już tom terapeutycznej książki z serii Bajka Plasterek” 45 naprawdę niezwykłych słoni autorstwa Marty Zaremby.

W Polsce w 2004 r. było około 2 miliony opiekunów rodzinnych osób starszych. Ich liczba rośnie, wciąż jednak nie została oszacowana wartość ich pracy. 90% osób starszych to przewlekle chorzy, a co trzecia osoba po 65 roku życia wymaga stałej opieki. Według szacunków w Polsce co pół godziny jedno dziecko poniżej 18 roku życia staje się sierotą.

Opiekunów rodzinnych i osierocone dzieci łączy niedostrzeganie ich rzeczywistych potrzeb w systemie pomocy, niedocenianie ich trudnej psychologicznie sytuacji i bezradność otoczenia. Dzieci osierocone to często zapomniani żałobnicy. Opiekunowie rodzinni to zapomniani w systemie wsparcia bliscy.

Serdecznie zapraszamy do włączenia się do naszych działań, szczególnie wsparcia informacyjnego i promocyjnego. Państwa uwadze polecamy nasze portale, gdzie znaleźć można wiele cennych porad i wskazówek: dla opiekunów www.opiekunrodzinny.pl; dla dzieci i młodzieży w żałobie www.tumbopomaga.pl. Na profilu facebook Fundacji Hospicyjnej będziemy dzielić się wskazówkami merytorycznymi dotyczącymi skutecznego wspierania opiekunów rodzinnych i dzieci osieroconych. Mamy nadzieję, że wspólnie podjęta inicjatywa pomoże udostępnić tę wiedzę potrzebującym jej dorosłym i dzieciom.

Partnerzy kampanii:

Narodowy Instytut Geriatrii Gerontologii i Rehabilitacji
Krajowy Duszpasterz  Hospicjów
Polskie Towarzystwo Medycyny Paliatywnej
Polskie Towarzystwo Pedagogiczne

Sponsor: SATEL

Hospicja biorące udział w kampanii:

1. Bonifraterskie Centrum Zdrowia we Wrocławiu
2. Hospicjum domowe dla dzieci i dorosłych im. św. Franciszka z Asyżu w Kielcach
3. Hospicjum domowe SALVE w Łodzi
4. Stowarzyszenie Łódzkiej Opieki Paliatywnej i Długoterminowej "Żyć godnie"
5. Puławskie Towarzystwo Przyjaciół Chorych HOSPICJUM