Wyzwania demograficzne – wyzwaniem dla Pracodawców, czyli jak zatrzymać pracowników – opiekunów rodzinnych w firmie?

Coraz częściej przyczyną rezygnacji z pracy jest i będzie konieczność opieki nad starszym i niesamodzielnym członkiem rodziny. Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, każdego dnia ok. 600 osób rezygnuje tam z pracy z tego powodu!

W Polsce – jednym z najszybciej starzejących się krajów europejskich – problem ten bez wątpienia staje się coraz bardziej powszechny. Dotyczy zarówno pracowników jak i pracodawców. Dla pracownika oznacza trudne wybory i nierzadko radykalne zmiany w codziennym życiu zawodowym i osobistym. Dla pracodawcy to często strata doświadczonego pracownika i konieczność pozyskania, przeszkolenia i wdrożenia nowego. Tymczasem korzystnym dla obu stron rozwiązaniem jest stworzenie pracownikowi warunków, pozwalających na łączenie pracy ze sprawowaniem opieki.

Pracodawcy Pomorza, Miasto Gdańsk i Fundacja Hospicyjna zapraszają 10 października do Europejskiego Centrum Solidarności na debatę, podczas której przedstawią możliwe dobre rozwiązania w tym obszarze oraz zachęcą pracodawców do udziału w badaniu ankietowym i podjęcia współpracy w ramach grupy firm przyjaznych opiekunom rodzinnym.

Program:

12.00 – 12.15: Otwarcie debaty: Zbigniew Canowiecki, prezydent Pracodawców Pomorza
                                               Piotr Kowalczuk, zastępca Prezydenta Miasta Gdańska

12.15 – 12.30: Wyzwania demograficzne dla województwa pomorskiego

12.30 – 12.40:  Dobre praktyki wsparcia opiekunów rodzinnych

12.40 – 12.55: Firma przyjazna opiekunom rodzinnym – jak to zrobić?: dr Anna Janowicz,
                      Fundacja Hospicyjna, WSB w Gdańsku

12.55 – 13.15: Dyskusja i zakończenie debaty

Debata jest częścią kampanii społecznej: Ważni - niewidziani. Zauważ, zrozum, wesprzyj. Dowiedz się więcej.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Mikołaje, łączcie się!