Idea

Fundacja Hospicyjna jest gdańską organizacją pożytku publicznego, promującą idee hospicyjne w całym społeczeństwie. Jej przedsięwzięcia mają różnorodny charakter i bardzo szeroki zasięg oddziaływania. Jednym z podstawowych założeń organizacji jest pomoc materialna i merytoryczna ponad 100 ośrodków hospicyjnych z całej Polski oraz wspieranie postaw wolontariackich.

Istotą wielu aktywności Fundacji jest edukacja, skupiona na ukazaniu roli opieki paliatywno-hospicyjnej w życiu nowoczesnego społeczeństwa. Wielkie kampanie społeczne, konferencje i szkolenia, Biblioteka Fundacji Hospicyjnej oraz kwartalnik „Hospicjum to też Życie” sprawiają, że Polacy coraz lepiej oswajają się z tematyką końca życia, choroby przewlekłej i terminalnej, wreszcie z możliwościami uczestnictwa w opiece paliatywnej.

Istniejący przy Fundacji Fundusz Dzieci Osieroconych otacza opieką najmłodszych, których najbliżsi odeszli pod opieką hospicjum. od 2014 roku realizowany jest ogólnospołeczny program wsparcia psychologicznego „Tumbo Pomaga”, skierowany do wszystkich osieroconych dzieci i młodzieży, bez względu na okoliczności śmierci ich bliskich, a także do ich otoczenia (www.tumbopomaga.pl).

W ramach Fundacji działa również gdański oddział Akademii Walki z Rakiem, będący ważnym miejscem dla osób poszukujących wsparcia w walce z chorobą nowotworową.

Praktycznie od początku swojego istnienia Fundacja prowadzi ogólnopolski portal hospicyjny www.hospicja.pl – główne źródło informacji dla pacjentów i ich bliskich o opiece paliatywnej.

Zapraszamy na Głosy dla Hospicjów

Dołącz do TUMBOteamu!