Zapraszamy serdecznie do udziału w bezpłatnych zajęciach z pielęgniarką, rehabilitantem, psychologiem i pracownikiem socjalnym, które odbędą się w kilkunastu miejscach w całej Polsce.

W każdym z ośrodków biorących udział w projekcie odbędzie się pięć cyklów zajęć, każdy dla 15 osób. Osoby chętne do wzięcia udziału w warsztatach mogą zgłaszać się do poniższych organizacji, gdzie uzyskają szczegółowe informacje o terminach zajęć.

Ośrodki biorące udział w projekcie:

1. Stowarzyszenie Hospicjum Homo-Homini w Jaworznie
  2. Hospicjum im. św. Matki Teresy w Puławach
  3. Hospicjum Sosnowieckie im. św. Tomasza Ap.
  4. Stowarzyszenie Opieki Hospicyjnej Powiatu Pabianickiego
  5. Ośrodek Pomocy Społecznej w Tłuszczu
  6. Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach
  7. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pieckach
  8. Hospicjum im. Anny Olszewskiej w Skierniewicach
  9. Fundacja Światło z Torunia
  10. Łódzkie Towarzystwo Alzheimerowskie
  11. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Morągu
  12. Stowarzyszenie Opieki Hospicyjnej „Bo mogę” z Tarnobrzegu
  13. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Mławie
  14. Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Gliwicach

Skontaktuj się z wybraną placówką.

Informacje o szkoleniach, które organizujemy również w Gdańsku, znajdziesz tutaj.

Projekt pt. „Opiekun rodzinny nie musi być sam. Program wsparcia opiekunów rodzinnych osób zależnych w domach.” finansowany jest przez Fundację PZU. Dzięki środkom fundacji możliwe jest przeprowadzenie zajęć dla 1700 osób w całej Polsce. W ramach projektu wydany zostanie także specjalny poradnik pt. „Przewlekle chory w domu”, który będzie bezpłatnie udostępniany uczestnikom projektu. Na portalu www.opiekunrodzinny.pl znajdują się wszelkie informacje o projekcie, porady i wskazówki dla wszystkich opiekunów. Poprzez stronę opiekunowie mogą również zadać pytanie i podzielić się swoją historią.

Fundacja Hospicyjna od trzech lat organizuje kampanie dotyczące opiekunów rodzinnych, regularne warsztaty dla opiekunów prowadzi w Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza w Gdańsku. Organizacja rozwija również sieć Lokalnego Wolontariatu Opiekuńczego, poprzez organizację profesjonalnych szkoleń dla koordynatorów wolontariatu. Dotychczas udało się przeszkolić 150 wolontariuszy w 30 ośrodkach w całym kraju.

Zapraszamy!