Dzięki uczniom gdańskich szkół i przedszkoli, osobom prywatnym, firmom, a także zaradności i nieustępliwości Pani Elwiry, mamy Pawła, podopiecznego Domowego Hospicjum dla Dzieci im. ks. Dutkiewicza, udało się zrealizować niezbędny remont w ich mieszkaniu. W ramach akcji  „Wkręć się i pomagaj!” zebrano 14 842 kg nakrętek o wartości 12 819 zł, które pozwoliły na sfinansowanie remontu i zakup sprzętu medycznego dla hospicjum.

Paweł, najstarszy z trójki rodzeństwa, ma 19 lat. Uwielbia oglądać „Shreka” i, jak na chłopaka przystało, interesuje się motoryzacją. Do pewnego czasu miał swoje dwa kółka, ale od trzech lat nie może nawet wyjść na spacer. Jego choroba rozwinęła się, spowodowała głęboką skoliozę i uniemożliwiła poruszanie się na wózku inwalidzkim.

Paweł cierpi na rzadką chorobą genetyczną Pelizaeus-Merzbacher, która charakteryzuje się wzmożonym napięciem kończyn oraz upośledzeniem rozwoju somatycznego. Chociaż nie mówi, świetnie kontaktuje się bliskimi: ukochaną mamą Elwirą, 16-letnią siostrą Dominiką i 3-letnim bratem Namirem. Od wiosny jest z nimi też Jula, uroczy, czarny buldog francuski.

Ich niewielkie mieszkanie (39 m kw.) dotąd tworzyły dwa pokoje i przedpokój, w którym sprytnie urządzono kuchnię i łazienkę. Generalny remont pozwolił nie tylko ma zlikwidować wilgoć, która pojawiła się w pokoju Pawła, ale także zwiększyć funkcjonalność całego mieszkania. Jeden z pokoi został przedzielony na dwa, a w drugim wykute zostaną drzwi ze zjazdem do niewielkiego ogródka, który przylega do domu. Dzięki temu Paweł będzie wywożony na świeże powietrze. Po raz pierwszy od trzech lat!

To wymierne wsparcie, które udało się uzyskać dzięki zbiórce surowców wtórnych. Szczególne podziękowania należą się tutaj tym placówkom, które włączyły się w nią  najbardziej aktywnie:

1. miejsce – Szkoła Podstawowa nr 62 w Gdańsku
  2. miejsce – Przedszkole „Dobry Port” w Gdańsku
  3. miejsce – Przedszkole nr 51 „Jacek i Agatka” w Gdańsku

Wyróżnienie: Szkoła Podstawowa nr 52 w Gdańsku

Wyróżnienie: Przedszkole nr 62 w Gdańsku

Dziękujemy Wam w imieniu Pawła, jego rodziny i wszystkich podopiecznych Domowego Hospicjum dla Dzieci im. ks. E. Dutkiewicza.

Zbiórka nakrętek i makulatury będzie prowadzona także w kolejnych latach, i będzie miała ten sam cel: wsparcie dzieci, które straciły kogoś z bliskich po etapie ciężkiej choroby i opieki w hospicjum, a także pacjentów Domowego Hospicjum dla Dzieci im. ks. E. Dutkiewicza w Gdańsku. Po szczegóły akcji zajrzyjcie tutaj: http://www.fundacjahospicyjna.pl/pl/jak-mozesz-pomoc/wkrec-sie

Zapraszamy na Głosy dla Hospicjów

Zamów kartkę!