Idea

Akademia Walki z Rakiem jest bezpłatną formą pomocy i edukacji prozdrowotnej, istniejącą w wielu miastach Polski, niezwykle ważnym miejscem dla wszystkich poszukujących wsparcia w wypadku choroby nowotworowej ich samych lub osób im bliskich. Zajęcia proponowane w Akademii mają na celu pracę nad własnymi uczuciami, myślami oraz przekonaniami, nierzadko utrudniającymi zdrowienie, i przybierają bardzo różnorodną formę: wykładów, konsultacji indywidualnych, warsztatów rozwoju osobistego, grup psychoedukacyjnych, grup wsparcia i in. Wśród prowadzących są psychologowie, dietetycy, fizjoterapeuci oraz osoby duchowne. Duży nacisk kładzie się również na wsparcie rodzin i osób bliskich, mające m.in. na celu wykształcenie umiejętności radzenia sobie w trudnych sytuacjach oraz opanowanie sposobów komunikacji z chorymi. Do zadań Akademii należy także profilaktyka i edukacja społeczna, w ramach której organizowane są warsztaty oraz prelekcje dla określonych grup społecznych. Zajęcia w Akademii mają charakter uzupełniający leczenie, a nie je zastępujący.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Pomorskie S.O.S

Wszelkie pytania i e-maile prosimy kierować na adres:
awzr@fundacjahospicyjna.pl