Po wielu miesiącach prac projektowych i przygotowawczych, Fundacja Hospicyjna rozpoczyna budowę Centrum Opieki Wytchnieniowej – miejsca, które będzie służyć ciężko chorym dzieciom, dorosłym i ich rodzinom. Dlatego otwarcie tego etapu odbyło się 11 lutego - w Światowy Dzień Chorego. Symboliczne wbiliśmy łopatę o godz. 10.20, na działce przy ul. Kopernika 17A w Gdańsku.

Dzisiaj wspólnie z przedstawicielami władz Samorządu Województwa, Miasta Gdańska, a także zaproszonych gości, mieliśmy przyjemność wbić pierwszą łopatę pod budowę Centrum Opieki Wytchnieniowej. Aura sprzyjała w to piątkowe przedpołudnie, bowiem podczas uroczystości towarzyszyło nam słońce, co jest również dobrym znakiem na przyszłość.

Centrum będzie składało się z trzech budynków. Dla podopiecznych przewidziano łącznie 24 pokoje 1 i 2 osobowych. Dziennie będzie mogło z niego skorzystać 60 osób, 20 w ramach hospicjum stacjonarnego, 20 w ramach Centrum Opieki Wytchnieniowej, oraz 20 w ramach opieki dziennej.

W trzech budynkach, oprócz nowoczesnego, całodobowego, miejsca pobytu dla chorych dzieci i dorosłych, objętych opieką wytchnieniową, będzie również oddział stacjonarnego Hospicjum Dutkiewicza oraz pobyt dzienny dla dzieci i dorosłych.

Członkini Zarządu Województwa Pomorskiego Agnieszka Kapała - Sokalska

Opieka wytchnieniowa to czasowe zastąpienie rodziny, czyli opiekunów rodzinnych, w sprawowaniu opieki w domu nad bliskim, niesamodzielnym z powodu choroby lub niepełnosprawności. Jest bardzo ważną pomocą, szczególnie w przypadku opiekunów, którzy pełnią tę rolę przez wiele miesięcy, a często również i lat. To kilka, kilkanaście godzin opieki każdego dnia, 365 dni w roku. Trudno sprostać temu zadaniu bez wsparcia i odpoczynku.

Prezydent Miasta Gdańska Aleksandra Dulkiewicz

Opieka wytchnieniowa jest realizowana w domach podopiecznych lub w placówce. Tę  domową Fundacja już realizuje, teraz czas na organizację opieki w Centrum. Zapewni ono opiekę chorym i niesamodzielnym dzieciom i dorosłym, dając w ten sposób ich rodzinom czas na odpoczynek, zadbanie o swoje zdrowie lub załatwienia spraw, na które zwykle brakuje im czasu. Opiekunowie będą mogli uzyskać w nim różne formy wsparcia psychologicznego, prawnego, czy też edukacyjnego, dotyczącego organizacji i sprawowania opieki w domu.

Przedstawiciel Wojewody Pomorskiego Dariusza Drelicha, Pan Ireneusz Szweda

Nowa inwestycja zapisuje kolejną kartę w historii Fundacji Hospicyjnej. Wielokrotnie sygnalizowaliśmy konieczność pomocy opiekunom rodzinnym, prowadząc kampanie i działania na ich rzecz. Budowa Centrum Opieki Wytchnieniowej, to odpowiedź na rosnącą potrzebę  wsparcia tych osób.

Założyciel Fundacji JohnnyBros Julian Pawlukiewicz

Zdjęcia: Łukasz Wajszczyk.