23 czerwca przypada święto, kiedy to tata jest tym najważniejszym członkiem rodziny. Od rana obdarowywany uśmiechem, życzeniami, uściskami, laurkami, wieczorem przeczyta lub opowie jedyną w swoim rodzaju historię do snu.

Miłka, bohaterka książki Za siódmą górą, już nie usłyszy żadnej bajki opowiedzianej przez tatę, w tym swojej ulubionej – o czekoladowym koniu. Po jego śmierci, dziewczynka zamyka się w sobie, próbuje być „dzielna” i „nie przeszkadzać”. Myśli, że jest już prawie dorosła, ma przecież 8 lat. Oprócz taty i świata jego opowieści traci też mamę, którą całkowicie pochłania własna żałoba i opieka nad młodszą siostrą.

Szczęśliwie pewnego dnia mama odkrywa w sobie siłę, by wysłuchać Miłki, a nie tylko wymienić się z nią informacjami. Dzięki ich dobrej rozmowie dziewczynka dopuszcza do siebie emocje i wspólnie z mamą odnajduje drogę do dawnych bajek.

Z myślą o dzieciach, które znalazły się w podobnej sytuacji co Miłka, wznowienie druku książki Za siódmą górą – drugiej pozycji z serii „Bajka Plasterek” – odbędzie się właśnie 23 czerwca. Fundacja Hospicyjna, która jest wydawcą książki, ma nadzieję, że podobnie jak wszystkie wydane do tej pory „plasterki” pomoże ukoić ból straty i przywróci osieroconym dzieciom uśmiech, nie tylko w dniu kiedy będzie im o to najtrudniej.

Książka Za siódmą górą, przeznaczona jest dla dzieci w wieku 4–9 lat, którym umarł tata. Bajkę napisała Magda Małkowska, autorka czterech innych opowiadań z serii, a jej słowa zobrazowała – Hanna Kmieć, ilustratorka książkowa i projektantka graficzna. Cykl bajek terapeutycznych stanowi część programu wsparcia dla dzieci i młodzieży w żałobie FDO Tumbo Pomaga Fundacji Hospicyjnej. Książka jest dostępna w naszej księgarni: www.ksiegarnia.hospicja.pl

Patronat nad książką objęły:

Dodruk książki możliwy dzięki:

OFERTY PRACY

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE