W sobotni wieczór odbył się XI Charytatywny Bal z Sercem zorganizowany przez Fundację Hospicyjną. W tym roku, oprócz wsparcia codziennej opieki hospicyjnej, celem zbiórki było dofinansowanie budowy Centrum Opieki Wytchnieniowej – miejsca czasowego pobytu dla niesamodzielnych chorych dzieci oraz dorosłych, dzięki któremu ich opiekunowie będą mogli odpocząć, zadbać o swoje zdrowie lub załatwić sprawy, na które zwykle brakuje im czasu.

W rytmie kultury włoskiej

Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Ambasady Włoch w Polsce oraz Konsula Honorowego Włoch w Gdyni Maurycego Chodorowskiego. Tegoroczna edycja balu rozbrzmiewała rytmem muzyki włoskiej. Publiczność rozgrzał brawurowy występ włoskiego tancerza i wokalisty Stefano Terrazzino. Magdalena Milczarska z Akademii Muzycznej w Gdańsku zaśpiewała najpiękniejsze włoskie arie, a gości porwał do tańca polsko-ukraiński zespół Riverboat Ramblers Swing Orchestra. Imprezę poprowadził śpiewak, aktor oraz wspaniały konferansjer Maciej Miecznikowski, wspierany na scenie przez Annę Janowicz, prezes Fundacji Hospicyjnej.

Bal Fundacji Hospicyjnej w chmurach

W przestrzeni Olivia Star na tle zapierającego dech w piersiach widoku z 34 piętra na hojnych darczyńców czekało ponad 50 niepowtarzalnych przedmiotów i usług do wylicytowania na aukcjach głośnej i cichej, m. in. koszulka z autografem Igi Świątek, kolacja w światowej sławy restauracji Cracco w Mediolanie, indywidualna lekcja tańca ze Stefano Terrazzino, klaps z filmu „Ania” o Ani Przybylskiej, garnitur szyty na miarę, trening jazdy za kierownicą wyjątkowych modeli marki Mercedes-AMG, unikatowa butelka wina pinot noir czy notatki trenera Czesława Michniewicza z meczu Polska-Szwecja.

Dar serca dla Fundacji Hospicyjnej

Organizatorzy szacują, że podczas sobotniego wieczoru na szczytny cel udało się zebrać ponad 250 tys. złotych. – Oczywiście nie udałoby nam się to, gdyby nie pomoc i wsparcie naszych darczyńców. Dziękujemy znamienitym osobom i instytucjom, które objęły nasze wydarzenie patronatem honorowym: Ambasadorowi Włoch w Polsce, Konsulowi Honorowemu Włoch w Gdyni, Stowarzyszeniu Konsulów Honorowych w Polsce, Wojewodzie Pomorskiemu Dariuszowi Drelichowi, Marszałkowi Województwa Pomorskiego Mieczysławowi Strukowi, Prezydent Miasta Gdańska Aleksandrze Dulkiewicz, Business Centre Club Loży Gdańskiej, Gdańskiemu Klubowi Biznesu, Pracodawcom Pomorza, Polsko-Szwedzkiej Izbie Gospodarczej. Dziękujemy gospodarzom tej wyjątkowej przestrzeni: Olivia Star, dziękujemy sponsorom: Fundacji JohnnyBros, Abakus Gdynia, AMG Brand Center Gdańsk, Mercedes-Benz Witman, AMG Brand Center Gdańsk, Mercure Hotel Gdańsk Stare Miasto, MOWI, Omida Logistics oraz Sobrevino. Kłaniamy się nisko wszystkim naszym fundatorom, patronom i wolontariuszom. Okazaliście wielkie serce! – mówi Anna Janowicz.

OFERTY PRACY

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE