Hospicyjna Gościna Serca to hasło, które przyświeca wszystkim osobom zaangażowanym w życie Hospicjum Dutkiewicza. Od dwóch tygodni z ogromnym bólem śledzimy wydarzenia na Ukrainie. Dlatego podjęliśmy decyzję o działaniu, aby pomóc pacjentom tamtejszych hospicjów. W minioną sobotę w naszej siedzibie zamieszkała rodzina z Zaporoża, której syn został podopiecznym Hospicjum Dutkiewicza.

Pani Jelena, Pan Aleksandr oraz ich syn Ivan znaleźli schronienie w Gdańsku. Przed wojną otaczało ich opieką domowe hospicjum w Zaporożu. Niestety w wyniku działań zbrojnych, utraciło ono możliwość niesienia pomocy swoim pacjentom.

W sobotę prezes Fundacji Hospicyjnej Anna Janowicz wyruszyła do Lublina, aby przewieźć naszych gości do Trójmiasta. Za Panią Jeleną, Panem Aleksandrem oraz Ivanem długa i bardzo ciężka podróż, zanim znaleźli schronienie nad polskim morzem musieli pokonać ponad 1800 kilometrów.

Zbieramy obecnie informacje o tym, czego potrzebują nasi goście. Najpilniejszą potrzebą jest w tym momencie mieszkanie dla nich, dzięki czemu Ivan stanie się podopiecznym Hospicjum Domowego.

Niebawem do naszych gości dołączą kolejne osoby. Będziemy na bieżąco informowali o kolejnych osobach, które do nas dołączają, tak aby z Waszą pomocą udzielić im jak największego wsparcia, by poczuli, że w Gdańsku i Polsce mają swój nowy dom.