W Polsce co pół godziny dziecko traci bliską osobę. To oznacza, że codziennie również w społeczność szkolną wkracza osierocony uczeń. Szkoła jest ważnym miejscem dla każdego dziecka, a tym bardziej dziecka w żałobie, dlatego powinno się w niej podejmować temat cierpienia, choroby i śmierci. Im bardziej społeczność szkolna zostanie „oswojona” z tematyką śmierci, tym łatwiej będzie dziecku, w wypadku straty kogoś bliskiego, odnaleźć się w nowej rzeczywistości oraz uzyskać wsparcie. Mówienie o śmierci i umieraniu jako o normalnym i naturalnym problemie może pomóc młodym ludziom zdobyć umiejętności radzenia sobie z trudnymi emocjami.

Odpowiadając na to wyzwanie, już po raz drugi 21 listopada br., w Światowym Dniu Życzliwości i Pozdrowień, zapraszamy do zorganizowania w szkole „Dnia Tumbo”, czyli dnia solidarności z dziećmi i młodzieżą w żałobie. Celem wydarzenia jest zachęcenie uczniów do rozmowy o śmierci i żałobie oraz pomoc finansowa osieroconym.

W jaki sposób należy zgłosić szkołę do udziału w „Dniu Tumbo”?

• Placówkę do udziału w „Dniu Tumbo” zgłasza dyrektor lub nauczyciel – przedstawiciel placówki do dnia 10 listopada.
  • Wystarczy wypełnić formularz na stronie www.tumbopomaga.pl, w zakładce „Dla Nauczycieli” i wysłać go na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
  • Potwierdzeniem zgłoszenia udziału jest otrzymanie mailowej informacji zwrotnej, zawierającej materiały pomocnicze.
  • W razie pytań można napisać lub zadzwonić do Anity Bazylczuk: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 606 202 885 (godz. 8.00-16.00).

Wszystkie placówki, które wezmą udział w akcji, otrzymają dyplom zaświadczający o zaangażowaniu w program „Tumbo Pomaga” Fundacji Hospicyjnej. Najciekawsze pomysły klas i ich realizacje zostaną zaprezentowane na FB Fundacji Hospicyjnej i „Tumbo Pomaga”. Zainteresowane osoby zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami akcji na stronie www.tumbopomaga.pl

Możecie na nas polegać przez cały rok. Zapraszamy do skorzystania z konsultacji psychologicznych zarówno nauczycieli, rodziców, jak i uczniów.

Zapraszamy do wspólnego działania na rzecz potrzebujących dzieci!

WESPRZYJ BUDOWĘ CENTRUM OPIEKI WYTCHNIENIOWEJ

Numer konta: