Niedługo na polskich cmentarzach zapłoną znicze. Od lat w atmosferę listopadowego święta wpisuje się akcja Fundacji Hospicyjnej "Zapalmy Światło dla Hospicjum", będąca aktem solidarności z podopiecznymi gdańskiego Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC - najstarszej placówki paliatywno-hospicyjnej na Pomorzu, która rocznie opiekuje się ponad 1000 chorych terminalnie i przewlekle. Głównym elementem akcji jest wielka kwesta na cmentarzach, nagłaśniana przez media, powszechnie akceptowana i oczekiwana.

W tym roku młodzi wolontariusze w charakterystycznych żółtych koszulkach oraz znane osoby ze świata kultury i sportu, a także przedstawiciele lokalnych władz zbierać będą pieniądze do oznakowanych puszek na cmentarzach: Łostowickim, Srebrzysko, Garnizonowym, Oliwskim, w Nowym Porcie, Salvator Nowy w Gdańsku Chełmie, na cmentarzu przy Parafii św. Jacka w Straszynie oraz na dwóch cmentarzach w Pruszczu Gdańskim. Datek będzie można przekazać w piątek 30 października, w godz. od 15.00 do 18.00, oraz 31 października i 1 listopada, w godzinach między 9.00. a 18.00 i w ten sposób wesprzeć, być może po raz ostatni, pacjentów hospicjum. Ważny jest każdy grosz, również ten symboliczny, "wdowi". Odwiedzając naszych drogich zmarłych, pomyślmy o tych, którzy wciąż są z nami. Hospicjum to też (i wciąż) Życie.