24 stycznia br. w Europejskim Centrum Solidarności odbył się V Bal z Sercem Fundacji Hospicyjne – tradycyjne wydarzenie trójmiejskiego karnawału, łączące świetną zabawę z pomocą gdańskiemu Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC. Wieczór, z racji swoich patronów, miał charakter skandynawski, ale dużo cieplejszy klimat.

Dzięki szczodrości 200 osób, które przyszły na bal (200 zł z każdego zaproszenia przekazane zostało bezpośrednio na Hospicjum) oraz wzięły udział w przygotowanych atrakcjach, a także za sprawą hojności sponsorów i darczyńców udało się w tym roku zebrać ponad 110 000 zł. Suma ta pozwoli zapewnić opiekę około 40 osobom przez miesiąc w hospicjum domowym dla dorosłych, czyli choć trochę zmniejszyć kolejkę oczekujących na przyjęcie.
To był pierwszy bal w nowo otwartym budynku Centrum, którego industrialne wnętrza były pewnym wyzwaniem dla wytworzenia odświętnej atmosfery, ale efekt przerósł oczekiwania. W hallu głównym ustawionych zostało 20 elegancko udekorowanych stolików, oznaczonych nazwami głównych miast skandynawskich. Nastrojowe światło, olbrzymia przestrzeń, poczucie swobody, wręcz wolności, współgrały znakomicie zarówno z charakterem miejsca, jak też z potrzebami Gości, którzy swobodnie przemieszczali się po całej przestrzeni.

Patronat honorowy nad Balem objęli: Prezydent Lech Wałęsa i Pani Danuta Wałęsa, Ambasador Królestwa Danii Pan Steen Hommel, Prezes Stowarzyszenia Konsulów Honorowych w Polsce Pani Magdalena Pramfelt oraz konsulowie honorowi: Królestwa Danii – Julian Skelnik, Finlandii – Grzegorz Brzostowski, Islandii – Stanisław Laskowski, Królestwa Norwegii – Michał Rzeszewicz i Szwecji – Tadeusz Iwanowski, a także Prezydent Miasta Gdańska – Paweł Adamowicz i Kanclerz Loży Gdańskiej BCC – Maciej Dobrzyniecki.

Część oficjalną Balu poprowadzili Alicja Stolarczyk, Prezes Zarządu Fundacji Hospicyjnej, oraz Sławomir Łoboda, Prezes Rady Fundacji, przypominając jego podstawowy cel – wsparcie Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku – i przywitali Gości Honorowych: Konsul Honorową Niderlandów, Prezes Stowarzyszenia Konsulów Honorowych w Polsce – Magdalenę Pramfelt, Konsula Honorowego Republiki Austrii – Marka Kacprzaka, Konsula Honorowego Finlandii – Grzegorza Brzostowskiego, Konsula Honorowego Republiki Malty – Sławomira Kalickiego, Prezydenta Miasta Gdańska – Pawła Adamowicza oraz ks. Jędrzeja Orłowskiego SAC – Dyrektora Hospicjum beneficjenta. W organizację tegorocznego Balu szczególnie zaangażowali się: Magdalena Pramfelt oraz Dorota i Eryk Jacobsson ze Szwedzkiego Klubu Biznesu, a także Marek Kaczmar z Europejskiego Centrum Solidarności i Dorota i Jacek Herold z firmy AmberSide. W sposób wyjątkowy organizację Balu wsparli: Szwedzki Klub Biznesu oraz firmy: Nava, Tapflo, Ernsto, Jysk i Ikea.

Po odczytaniu adresu Mieczysława Struka, Marszałka Województwa Pomorskiego wystąpili krótko: P. Magdalena Pramfelt, dziękując zgromadzonym konsulom za udzieloną pomoc, oraz ks. Jędrzej Orłowski SAC, który raz jeszcze przypomniał główne przesłanie Balu.

Zabawę czas było zacząć i mikrofony przejęli ją prowadzący: Agnieszka Oszczyk (dziennikarka i prezenterka TVP Gdańsk) oraz Maciej Miecznikowski (muzyk, wokalista, autor piosenek). Zaimprowizowany „parkiet” rozgrzał się błyskawicznie. Nic dziwnego, bo do tańca grał zespół Zietek Band, gościnnie wspomagany przez Miecznikowskiego. A kiedy do wspólnej zabawy zaprosił Marek Konderak, szef gdańskiego Studia Tańca TOP Dance, poderwali się wszyscy.

Wśród przygotowanych atrakcji duże wrażenie wywarł pokaz mody sopockich projektantek: Joanny Weyny z pracowni Pudu i Bożeny Kamińskiej z Amberways. Sukienki, o prostych geometrycznych wręcz cięciach, luźne i powłóczyste, a do nich oryginalne wisiory i bransolety, tak wielkie, że bez trudu mogły je dostrzec ostatnie stoliki, bardzo się spodobały, tym bardziej że pośród modelek (kobiet biznesu i studentek) wielu gości odnalazło znajome twarze. Niewątpliwą sensacją Balu była też obecność znakomitego szwedzkiego grafika Pera Dahlberga, który krążąc między stolikami lub stojąc z boku i obserwując parkiet, na gorąco tworzył jego kronikę.

Imponujący efekt finansowy Balu możliwy był też dzięki licznym darowiznom rzeczowym, które pozwoliły na organizację dodatkowych atrakcji dla Gości. Fundację wsparli m.in.: Donald Tusk, Przewodniczący Rady Europy, Mieczysław Struk, Marszałek Województwa Pomorskiego, Paweł Adamowicz, Prezydent Miasta Gdańska, Andrzej Pągowski, Rafał Olbiński, Michał Szlaga, Bożena Batycka, Justyna Steczkowska, restauratorka Basia Ritz oraz pisarka Magdalena Witkiewicz.

Wśród licytowanych przedmiotów najwyższą wartość uzyskały: kolacja dla dwóch osób z Dorotą Kolak u Basi Ritz, a następnie dzień dla czterech osób na planie zdjęciowym "Ojca Mateusza" oraz kalendarz Trójki z autografami dziennikarzy. „Pod młotek” poszły też dwie torebki Bożeny Batyckiej, print z plakatu Rafała Olbińskiego, plakat Andrzeja Pągowskiego, tryptyk Potra Dembskiego, sukienka Justyny Steczkowskiej, sesja zdjęciowa dla mężczyzny u Pawła Szlagi oraz czytelniczy kosz rozmaitości, przygotowany przez pisarkę Magdalenę Witkiewicz. Łącznie uzyskano sumę 63 150 zł.
Miłym akcentem Wieczoru było również losowanie nagród spośród wizytówek Gości (kolacji w restauracjach AmberSide, Fellini i Kubicki, Balu Walentynkowego w Malinowym Ogrodzie, rejsu Stena Line do Szwecji, weekendowego pobytu w Hotelu Astor oraz zaproszenia na masaż do Mera SPA), a także wręczenie pamiątkowych serduszek pięciu Paniom szczególnie zasłużonym podczas organizacji wszystkich dotychczasowych Balów z Sercem. Otrzymały je Panie: Dorota Jacobsson, Bożena Mizgier, Helena Prolejko, Beata Zielińska i Magdalena Pramfelt, natomiast dwaj zasłużeni Panowie: Sławomir Łoboda i Jerzy Kobyliński (członkowie Rady Fundacji) – musieli się zadowolić „uściskiem dłoni” Prezes Alicji Stolarczyk okraszonym buziakiem.

To był „bardzo wymagający Bal”, jak nazwała go, otwierając wieczór, Alicja Stolarczyk. Oprócz dobrej zabawy miał też przynieść konkretne finansowe wsparcie potrzebującym. I przyniósł. Formuła karnawałowej zabawy okazuje się niezwykle pojemna i z powodzeniem mieści pomoc osobom, dla których czas zabawy przeminął.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Zamów kartkę!