Portal dla Opiekunów Rodzinnych to miejsce gdzie osoby otaczające opieką chorych bliskich mogą znaleźć ważne i przydatne informacje, które pomogą  jeszcze lepiej wywiązywać się ze stawianych przed nimi zadań. Zapraszamy do lektury najnowszych publikacji.

Rola pielęgniarki w procesie opieki nad osobą przewlekle lub nieuleczalnie chorą jest niezwykle istotna. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z artykułem Elżbiety Skowrońskiej głównej pielęgniarki z Hospicjum Dutkiewicza, która opowiada o pielęgniarskiej perspektywie walki z bólem. W tekście znajdują się ciekawe informacje dotyczące roli jaką odgrywa praca zespołowa w opiece nad chorym bliskim.

Link tutaj: https://opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/opiekuje-sie-chorym-doroslym/opieka-nad-chorym-porady/skuteczne-leczenie-bolu/walka-z-bolem-z-perspektywy-pielegniarki-opieki-paliatywnej-czesc-3

Zachęcamy do przeczytania ciekawej publikacji dr Janusza Wojtackiego poświęconej tematyce bólu u osoby chorej na nowotwór. Tekst ten uzupełnienia i porządkuje wiedzę dotyczącą zasad leczenia bólu przewlekłego towarzyszącego chorobie nowotworowej.

Link tutaj: https://www.opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/opiekuje-sie-chorym-doroslym/opieka-nad-chorym-porady/skuteczne-leczenie-bolu/bol-u-chorego-na-nowotwor-co-powinienes-wiedziec-jako-opiekun

Zapraszamy na rozmowę pomiędzy Dagny Kurdwanowską, a Ewą Starkel - pracownikiem socjalnym Hospicjum Dutkiewicza. Rozmówczynie w trakcie podcastu doradzają gdzie znaleźć odpowiedź na pytanie o pomoc walcząc z bólem socjalnym oraz na czym polega opieka wytchnieniowa.

Link tutaj: https://www.opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/opiekuje-sie-chorym-doroslym/opieka-nad-chorym-porady/skuteczne-leczenie-bolu/gdzie-szukac-pomocy-opieka-wytchnieniowa-a-bol-socjalny-rozmowa-z-ewa-starkel-podcast

Kolejną ciekawą publikacją jest ta, przygotowana przez Artura Drobniaka, specjalisty onkologa, który opowiada o bólu u pacjentów zgłaszających się do poradni onkologicznej w trakcie diagnozowania choroby nowotworowej.

Link tutaj: https://www.opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/opiekuje-sie-chorym-doroslym/opieka-nad-chorym-porady/skuteczne-leczenie-bolu/bol-u-pacjentow-zglaszajacych-sie-do-poradni-onkologicznych-w-trakcie-diagnozowania-choroby-nowotworowej

Przewlekła choroba to również zmagania z bólem socjalnym. Na temat problemów związanych z pogorszeniem się sytuacji materialnej opowiada w podcaście Ewa Starkel.

Link tutaj: https://www.opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/opiekuje-sie-chorym-doroslym/opieka-nad-chorym-porady/skuteczne-leczenie-bolu/bol-socjalny-rozmowa-z-ewa-starkel-pracownikiem-socjalnym-fundacji-hospicyjnej-podcast

Czy różne rodzaje bólu wymagają różnych rodzajów pomocy - rozmowa z psycholożką Anną Marlęgą - Woźniak. Odpowiedzi na te pytanie, znajda Państwo w kolejnym podcaście. Z psycholożką Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC Anną Marlęgą - Woźniak rozmawia Dagny Kurdwanowska.

Link tutaj: https://www.opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/opiekuje-sie-chorym-doroslym/opieka-nad-chorym-porady/skuteczne-leczenie-bolu/czy-rozne-rodzaje-bolu-wymagaja-roznych-rodzajow-pomocy-rozmowa-z-psycholozka-anna-marlega-wozniak-podcast

Opieka nad dorosłym chorym dzieckiem to jedno z największych wyzwań z jakim mierzy się rodzic. Dla Pani Jolanty troskliwa opieka jaką otacza dorosłą córkę stanowi codzienność. Zapraszamy na rozmowę z Panią Jolantą.

Link tutaj: https://www.opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/opiekuje-sie-chorym-doroslym/opieka-nad-chorym-porady/skuteczne-leczenie-bolu/jestesmy-i-chcemy-byc-razem

Zachęcamy do wysłuchania wywiadu Anny Janowicz, prezeski Fundacji Hospicyjnej z Jolanta Kowalską, absolwentką Akademii Walki z Rakiem, która dzieli się wiedzą, jak wspierać osoby przewlekle chore.

Link tutaj: https://www.opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/opiekuje-sie-chorym-doroslym/opieka-nad-chorym-porady/skuteczne-leczenie-bolu/wywiad-z-jolanta-kowalska-uczestniczka-akademii-walki-z-rakiem-bol-jak-wspierac-bliskiego-chorego

Zachęcamy również do zadawania pytań naszym ekspertom, którzy udzielą odpowiedzi na tematy związane z wieloma aspektami pracy Opiekuna Rodzinnego.

Link: https://www.opiekunrodzinny.pl/jestem-opiekunem/pytania-do-ekspertow

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej