Pomaganie jest piękne! Szczególnie, gdy można pomóc tym, którzy chwilami tracą nadzieję: ciężko chorym dorosłym i dzieciom, ich bliskim, opiekunom rodzinnym - podopiecznym Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku. W tym trudnym czasie pandemii każdy z Państwa może poczuć satysfakcję, która płynie z pomagania. Dzięki zaangażowaniu firmy JYSK we wszystkich trójmiejskich sklepach sieci od 1 lutego dostępne będą skarbonki Fundacji Hospicyjnej, do których będzie można wrzucić datek na rzecz Hospicjum i jego pacjentów. Akcja potrwa trzy miesiące.

Dla Fundacji Hospicyjnej, prowadzącej Hospicjum Dutkiewicza, to jedna z niewielu okazji do przeprowadzenia tradycyjnej zbiórki. Pandemia sprawiła, że większość kwest została odwołana. Zniknęła możliwość zbierania datków podczas koncertów, spektakli, wydarzeń sportowych. Większość działań tego typu przeniosła się do sieci, a Fundacja otworzyła wirtualną skarbonkę na stronie https://pomagamhospicjum.pl/

Teraz, dzięki zaangażowaniu firmy JYSK tradycyjne skarbonki staną przy kasach w 8 trójmiejskich sklepach sieci.

- To dla nas bardzo ważne wsparcie. Pandemia pogłębiła problemy finansowe Hospicjum Dutkiewicza i ograniczyła możliwości pozyskiwania funduszy. Mimo to lekarze, pielęgniarki, rehabilitantki przez cały czas jeżdżą do naszych podopiecznych - zarówno dorosłych u kresu życia, jak i chorych dzieci, które są pod opieką hospicjum domowego. W tej chwili to około 160 osób w miesiącu z Gdańska i okolic (dorosłych i dzieci). Środki zebrane podczas zbiórki w sklepach JYSK przeznaczymy m.in. za zakup potrzebnego sprzętu medycznego, środków ochrony osobistej, a także opiekę wytchnieniową dla opiekunów rodzinnych chorych dzieci i dorosłych. Tym, którzy wrzucą grosz do naszej skarbonki już dziś chciałabym bardzo podziękować za solidarność serca ze słabszymi - mówi dr Anna Janowicz, prezeska Fundacji Hospicyjnej, prowadzącej Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych im. Ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku.

Zbiórka charytatywna w sieci handlowej to tworzenie możliwości do zaangażowania społecznego.

W JYSK wierzymy w odpowiedzialność społeczną, dlatego angażujemy się i wspieramy szereg inicjatyw lokalnych. Udostępniamy nasze sklepy w Gdańsku, Gdyni, Rumii, Wejherowie i w Pruszczu Gdańskim na zbiórkę charytatywną. Nie raz mieliśmy możliwość obserwować jak mieszkańcy tych miast wspierali się wzajemnie i angażowali w ważne tematy. Liczymy, że tak będzie również tym razem i podopieczni Hospicjum poczują wielką moc pomagania – mówi Piotr Padalak, Dyrektor Zarządzający JYSK Polska.

Wsparcie finansowe dla Fundacji Hospicyjnej to rocznie pomoc dla:

- 39 dzieci otoczonych domową opieką i 720 dorosłych objętych domową i stacjonarną opieką Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku,

- 777 dzieci i nastolatków wspieranych w ramach Funduszu Dzieci Osieroconych Tumbo Pomaga,

- 167 podopiecznych gdańskiego oddziału Akademii Walki z Rakiem,

- tysięcy opiekunów rodzinnych w całej Polsce.

Fundacja Hospicyjna prosi także o przekazywanie 1% swoich dochodów. Wystarczy wpisać w roczne rozliczenie PIT numer KRS Fundacji Hospicyjnej: 0000 201002

Ten prosty gest pomaga Fundacji:

- nieść ulgę w cierpieniu dorosłym, którzy przegrywają walkę z rakiem oraz ich bliskim,

- opiekować się nieuleczalnie chorymi dziećmi i ich rodzinami,

- dawać otuchę dzieciom osieroconym po śmierci najbliższych,

- zapewnić wytchnienie dla opiekunów rodzinnych, którzy każdego dnia wspierają w domach bliskich w chorobie.

OFERTY PRACY

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE