Ponad 600 wolontariuszy w żółtych koszulkach będzie kwestować na rzecz podopiecznych  gdańskiego Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC. W weekend poprzedzający Święto Wszystkich Świętych oraz 1 i 2 listopada będziemy obecni ze skarbonkami na największych cmentarzach w Gdańsku.

Odwiedzając groby bliskich, wspominając zmarłych, zatrzymujemy się w refleksji nad przemijaniem, ale również nad trwającym życiem. Jest tradycją wielu lat, że podczas świąt zadusznych wolontariusze wraz ze znanymi osobami z życia publicznego wspólnie zbierają datki na pomoc podopiecznym hospicjów – dorosłym i dzieciom u kresu życia.

W sobotę 28 października, niedzielę 29 października oraz 1 i 2 listopada będziemy kwestować w godzinach od 9 do 17:30 na gdańskich cmentarzach:

• Łostowickim
  • Centralnym Srebrzysko
  • Garnizonowym
  • Oliwskim
  • Sobieszewskim
  • św. Jadwigi w Nowym Porcie
  • Salvator Nowy na Chełmie
  • św. Ignacego na Oruni
  • św. Franciszka na Siedlcach

Jak co roku wśród osób zaproszonych do udziału w zbiórce są przedstawiciele samorządu, aktorzy, lokalni dziennikarze, artyści oraz sportowcy. Swoją obecność 1 listopada na cmentarzach potwierdzili m.in. europoseł Magdalena Adamowicz, senator Bogdan Borusewicz, radna do sejmiku wojewódzkiego Hanna Zych-Cisoń, prezydent Miasta Gdańska Aleksandra Dulkiewicz, radni Andrzej Kowalczys i Emilia Lodzińska, pięściarz Dariusz Michalczewski, żeglarz Piotr Myszka, spiker Lechii Gdańsk Marcin Gałek, dziennikarz sportowy Wojciech Kuchta.

Tegoroczna kwesta jest szczególna, ponieważ odbywa się w 40-lecie Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC. Każda złotówka wrzucona do puszki jest dla nas ogromnym wsparciem, dzięki któremu możemy każdego dnia otaczać jak najlepszą opieką chorych u kresu życia i ich rodziny. Środki finansowe z Narodowego Funduszu Zdrowia nie pokrywają pełnego zapotrzebowania Hospicjum, dlatego nie ustajemy w poszukiwaniu sposobów na uzupełnienie budżetu. Wynik zeszłorocznej zbiórki to ponad 200 tys. złotych, które przeznaczyliśmy na wszechstronne wsparcie rodzin chorych – opiekę medyczną i pielęgnacyjną, ale także wsparcie psychologiczne, socjalne i duchowe.

Hospicjum Dutkiewicza rocznie otacza opieką ponad 1000 osób, w tym blisko 40 małych pacjentów. Od 40 lat jesteśmy blisko chorych i ich rodzin. Dziękujemy za każdą okazaną nam pomoc.

Zdjęcia: Łukasz Wajszczyk

OFERTY PRACY