Zapraszamy do zapoznania się z materiałami, które przygotowaliśmy w ramach kampanii: Ważni-niewidziani. Zauważ, zrozum, wesprzyj. W październiku zwracaliśmy uwagę na sytuację opiekunów rodzinnych, w listopadzie przypominamy o "zapomnianych żałobnikach" - czyli dzieciach i młodzieży w żałobie. Mamy nadzieję, że publikowane przez nas filmy i krótkie porady Agnieszki Paczkowskiej, psycholog Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza pomogą zorientować się, jak rozmawiać o stracie z najmłodszymi.

Ważni-niewidziani. Zauważ, zrozum, wesprzyj - to XVI kampania społeczna Fundacji Hospicyjnej organizowana z kilkudziesięcioma hospicjami z całej Polski. Przekaż udostępnioną tutaj wiedzę osobom, które mogą jej potrzebować! Więcej o naszych działaniach w kampanii przeczytaj tutaj.

Pobierz infografiki:

Zauważ
Zauważ_b

Zrozum
Zrozum_b

Wesprzyj
Wesprzyj_b
Wesprzyj_c

Agnieszka Paczkowska – psycholożka, psychoonkolożka, specjalistka psychologii klinicznej, trenerka warsztatówumiejętności psychospołecznych. Koordynatorka merytoryczna programu FDO Tumbo Pomaga Fundacji Hospicyjnej. Od 2004 roku pracuje w Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku prowadzonym przez Fundację Hospicyjną, gdzie poza wsparciem chorych i ich bliskich,  realizuje warsztaty dla osób w żałobie oraz dla pedagogów i psychologów szkolnych wspierających osieroconych uczniów.

Fundusz Dzieci Osieroconych powstał przy Fundacji Hospicyjnej w 2006 r. Pierwszą pomocą skierowaną do dzieci, których bliscy umarli po ciężkiej chorobie pod opieką hospicjów było wsparcie materialne, tj. finansowanie letnich i zimowych obozów, stypendiów edukacyjnych oraz zbiórki prezentów z okazji Dnia Dziecka, Świąt, czy wyprawek szkolnych. W 2014 r. ruszył program Tumbo Pomaga, który oferuje szeroki wachlarz narzędzi pomocowych,  w tym portal www.tumbopomaga.pl na którym dzieci i młodzież w żałobie mogą znaleźć podpowiedzi, jak radzić sobie z emocjami, skorzystać z specjalnie przygotowanych dla nich interaktywnych form: skrzynki i kalendarza wspomnień, forum i wielu innych. Po wsparcie psychologiczne można zgłosić się poprzez Tumbolinię: 800 111 123 (od poniedziałku do piątku w godzinach 12-18). W siedzibie Hospicjum w Gdańsku udzielane są także konsultacje indywidualne.

Osoby, które poszukują narzędzi wsparcia w rozmowie z dzieckiem w żałobie, mogą skorzystać również z serii książek terapeutycznych wydawanych przez Fundację: Bajka Plasterek. Każda z bajek przygotowana została pod czujnym okiem psychologów, opatrzona jest specjalnym komentarzem dla rodziców, którzy odpowiednio przygotowani do lektury, mogą poprzez historie bohaterów książki, nawiązać z dzieckiem rozmowę o zmarłej osobie: mamie (książeczka pt. „Czary mamy”), tacie („Za siódmą górą”), dziadku („Zaczarowany ogród dziadka”), babci („45 naprawdę niezwykłych słoni”) lub innym członku rodziny ("Trzecie życzenie Tumbo”). Bajki można nabyć m.in. w Internetowej księgarni Fundacji www.ksiegarnia.hospicja.pl

OFERTY PRACY

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE