Z powodu zagrożenia epidemiologicznego musieliśmy zawiesić stacjonarne rozliczanie deklaracji PIT. Na szczęście, wciąż możemy pomagać Państwu zdalnie! Co trzeba zrobić, by skorzystać z tej możliwości? Poniżej znajdą Państwo wszystkie informacje.

Rozliczenie zdalne deklaracji PIT to szansa dla wszystkich, którzy zostają w domach i nie zdążyli załatwić tej ważnej sprawy przed wybuchem pandemii. W rozliczeniach pomogą Państwu nasi pracownicy i wolontariusze, którzy posiadają doświadczenie w rozliczaniu dochodów oraz wiedzę na temat ulg rozliczeń opublikowaną przez Krajową Administrację Skarbową.

Co najważniejsze, oferujemy bezpłatną pomoc w przygotowaniu zeznania podatkowego za rok 2019 – podatek dochodowy od osób fizycznych, w zamian za przekazanie 1% swojego podatku na rzecz Fundacji oraz Hospicjum im. Ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku.

Jakie dokumenty należy przygotować i gdzie je przesłać?

• Zrób skany lub dobrej jakości zdjęcia wszystkich dokumentów potrzebnych do rozliczenia za rok 2019
  • Zrób skan lub dobrej jakości zdjęcie 2 pierwszych stron deklaracji PIT za 2018 r.
  • Wszystkie powyższe dokumenty prześlij do nas mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • Dodanie numeru telefonu pomoże nam w sprawniejszym kontakcie!

Kto nie może skorzystać z tej formy pomocy?

Nie oferujemy pomocy w wypełnianiu zeznań podatkowych osobom prowadzącym działalność gospodarczą oraz osobom otrzymującym dochody z pracy za granicą.

WAŻNE:

• Zeznanie zostanie prawidłowo przygotowane pod warunkiem, że zostaną dostarczone wszystkie dokumenty niezbędne do rozliczenia i do zastosowania ulg i odliczeń.
  • Zeznanie podatkowe zostanie przygotowane zgodnie z najlepszą wiedzą naszych pracowników i wolontariuszy, którzy posiadają doświadczenie w rozliczaniu dochodów oraz wiedzę na temat ulg rozliczeń opublikowaną przez Krajową Administrację Skarbową.
  • Przypominamy, że to na podatniku leży obowiązek sprawdzenia i złożenia prawidłowo wypełnionego zeznania podatkowego, dlatego ważne jest aby przekazać wszystkie informacje niezbędne do rozliczenia podatku i zastosowania ulgi. Nasi pracownicy i wolontariusze służą swoją wiedzą i pomocą jedynie na podstawie pełnych danych.
  • Kopię deklaracji wraz z potwierdzeniem jej złożenia w Ministerstwie Finansów prześlemy mailem zwrotnym w formacie pdf.

Ochrona danych osobowych:

Ze względu na przepisy o ochronie danych osobowych nie przechowujemy danych osobowych, ani deklaracji z ubiegłego roku.

Obecnie przygotowywane zeznania będą przechowywane w postaci elektronicznej przez okres 6 m-cy ze względu na możliwe uzupełnienia i korekty zeznań.