Zapraszamy do udziału w bezpłatnych zajęciach dla osób w trakcie terapii onkologicznej lub tuż po jej zakończeniu. Zajęcia odbywają się w siedzibie Fundacji Hospicyjnej przy ul. Chodowieckiego 10 w Gdańsku. Zapisy przyjmuje koordynatorka Akademii: Anna Marlęga-Woźniak tel. 606 104 748, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Uczestnicy grupy wsparcia podczas kameralnych spotkań wymieniają doświadczeniami, z pomocą wykwalifikowanych prowadzących uczą się rozpoznawać emocje i jak sobie z nimi radzić. Program spotkań jest oparty na założeniach terapii Simontona, terapii poznawczo-behawioralnej oraz na wybranych zagadnieniach i technikach mindfulness (uważności).

Adresatami działań AWzR są mieszkańcy Gdańska i okolic. Są to chorzy potrzebujący dodatkowego wsparcia w radzeniu sobie z przejściem przez trudny proces leczenia, poszukujący wiedzy i umiejętności na temat tego, jak radzić sobie ze stresem i skutecznie obniżać jego poziom, co robić, by samodzielnie wzmacniać proces leczenia poprzez odpowiednie odżywianie się, pracę z ciałem i terapię psychologiczną, jak radzić sobie z bólem. Z oferty Akademii korzystają również bliscy osób osłabionych chorobą nowotworową. Mogą popracować nad własnymi emocjami i dowiedzieć się jak skutecznie wspierać, jak przekazywać trudne informacje, jak budować nadzieję, jak podtrzymywać radość życia pomimo choroby.

Akademia Walki z Rakiem filia Gdańsk działająca przy Fundacji Hospicyjnej od 2006 roku obejmuje swoim wsparciem rocznie od 150-200 osób. Badania pokazują, że niezwykle wyczerpująca terapia onkologiczna uzupełniona o wsparcie psychologiczne zwiększa szanse na pomyślne zakończenie leczenia oraz w znaczącym stopniu poprawia jakość życia pacjentów. Aktywna postawa w procesie leczenia, osobiste zaangażowanie pacjenta i wewnętrzna motywacja jest niezwykle ważna i pomocna w procesie odzyskiwania zdrowia. Działania Akademii Walki z Rakiem pomagają osobom chorującym wypracować taką postawę.

Sprawdź aktualności Akademii

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej