Kayah, Maja Ostaszewska, Marcin Dorociński, Abelard Giza, Mariusz Wlazły – gwiazdy i mistrzowie sportu wspierają na święta Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku.

„Gwiazdy malują gwiazdy” to już świąteczna tradycja. Od kilku lat pod tym hasłem Fundacja Hospicyjna organizuje świąteczne malowanie bombek na rzecz podopiecznych Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku. W tym roku akcja miała wyjątkowy charakter, w pomoc włączyły się gwiazdy z całej Polski.

Do 20 grudnia na specjalnie dedykowanym wydarzeniu na Facebooku, będzie można zobaczyć wspaniałe bombki, które od połowy listopada ozdabiały gwiazdy filmu, muzyki, literatury i sportu.

W akcji udział wzięły m.in. Maja Ostaszewska, Marcin Dorociński, Muniek Staszczyk, Magdalena Popławska, Mariusz Wlazły, Paweł Leończyk, Krystyna Stańko, Urszula Dudziak, Kayah, Maciej Florek, Krzysztof Szubarga, Piotr Myszka, Abelard Giza, Szymon i Magda Jachimkowie, Wojciech Tremiszewski, Maciej Orłoś, Magdalena Beneda, Magdalena Grzebałkowska  i wielu innych znanych i lubianych artystów oraz sportowców.

Część bombek już trafiła na licytacje na Allegro. W dniach 14-18 grudnia licytacje odbędą się także na antenie Radia Gdańsk (w godz. 10:00-11:00). Informacje o tym gdzie i w jakim czasie zostanie otwarta licytacja danej bombki, będzie można sprawdzać pod linkiem: https://www.facebook.com/events/762379241156992 oraz bezpośrednio na portalu Allegro Charytatywni: https://bit.ly/aukcjadladutkiewicza

W latach ubiegłych dzięki środkom pozyskanym z akcji udało się m.in. sfinansować rehabilitację chorych dzieci. W tym roku dochód z licytacji bombek także wesprze Hospicjum im. Ks. E. Dutkiewicza SAC i zostanie przeznaczone m.in. na zakup potrzebnego sprzętu medycznego, dofinansowanie opieki w hospicjum domowym, paliwa do samochodów, którymi lekarze i pielęgniarki dojeżdżają do chorych.

Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku można wesprzeć także zasilając wirtualną skarbonkę na stronie https://pomagamhospicjum.pl/