Zapraszamy do kolejnej edycji programu, w którym w ramach bezpłatnych szkoleń, przygotowujemy przedstawicieli ośrodków pomocy społecznej, zespołów opieki długoterminowej i  organizacji pozarządowych, do tworzenia w swoich miejscowościach Lokalnego Wolontariatu Opiekuńczego, kierowanego do opiekunów rodzinnych.

Opiekun rodzinny to osoba opiekująca się w domu swoim bliskim: dorosłym lub dzieckiem, niesamodzielnym z powodu choroby, ułomności lub niepełnosprawności. Wspiera go emocjonalnie, zapewnia opiekę i pielęgnację, pomaga w codziennych czynnościach. Koordynatorzy, którzy wezmą udział w przygotowanych przez nas szkoleniach, zdobędą podstawową wiedzę na temat organizacji wolontariatu, który docelowo mają tworzyć w ramach osiedla, parafii czy innej społeczności, na rzecz opiekunów rodzinnych. Wolontariat opiekuńczy może mieć bardzo prostą formę – towarzyszenia, zrobienia zakupów, wsparcia w codziennych obowiązkach.

Szkolenie trwa cztery dni, odbywa się w Gdańsku, w Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza, przy ul. Kopernika 6.

Terminy szkoleń:
część I: 12–13 kwietnia 2019
część II: 24–25 maja 2019

Formularz zgłoszeniowy

Deklaracja uczestnictwa

Formularze zgłoszeniowe wraz z  deklaracją uczestnictwa  należy wysyłać do  31 marca 2019 na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Udział w projekcie jest bezpłatny.

Szczegółowe informacje o projekcie, relacje z przebiegu dotychczasowych edycji, znajdują się na stronie www.wolontariatopiekunczy.pl

Projekt jest częścią kampanii Fundacji Hospicyjnej „Opiekun rodzinny–nie musi być sam”. Organizowany jest we współpracy z Fundacją Agory. Do tej pory przeszkolonych zostało 31 koordynatorów z 24 miejsc. Dzięki aktywności koordynatorów udało się nawiązać współpracę z blisko 150 wolontariuszami. Więcej informacji o kampanii, a także porady dla opiekunów rodzinnych, znajdują się na stronie www.opiekunrodzinny.pl

Moda z sercem – gwiazdy wspierają Hospicjum Dutkiewicza!

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Uśmiech Dziecka na Dzień Dziecka