Zapraszamy 23 listopada br. na godzinę 17.00 do księgarni Smak Słowa przy ulicy Bohaterów Monte Cassino 6A na spotkanie z serią opowiadań terapeutycznych dla dzieci przeżywających śmierć bliskiej osoby.

Bajki powstały w ramach programu wsparcia dzieci i młodzieży w żałobie Fundusz Dzieci Osieroconych „Tumbo Pomaga”. W programie wystąpienie Agnieszki Paczkowskiej, hospicyjnej psycholożki i koordynatorki programu, na temat możliwości wsparcia dzieci w żałobie, prezentacja najnowszej książki z serii „Bajka Plasterek” - 45 naprawdę niezwykłych słoni Marty Zaremby z ilustracjami Agnieszki Żelewskiej, a także rozmowa z osobami zaangażowanymi w prace nad serią.

Spotkanie poprowadzi Beata Szewczyk, dziennikarka Radia Gdańsk.

Marta Zaremba – absolwentka polonistyki Uniwersytetu Gdańskiego. Przez dziesięć lat była nauczycielką, następnie została redaktorką, od kilkunastu lat pracuje w wydawnictwach edukacyjnych. Jest autorką scenariuszy programów multimedialnych, publikacji metodycznych oraz bajek terapeutycznych.

Agnieszka Żelewska – absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Zajmuje się grafiką książkową i ilustracją, szyje unikatowe zabawki (Żelkoty). Zilustrowała kilkadziesiąt książek dla dzieci, od lat współpracuje z czasopismem dla dzieci „Świerszczyk”. Prowadzi też warsztaty plastyczne dla dzieci, zazwyczaj związane z ilustracją książkową. Laureatka głównych nagród za ilustrację książkową „Książka Roku” – polskiej sekcji stowarzyszenia IBBY w latach 2000 i 2002, w 2004 jej ilustracje do książki „Bajki o rzeczach i nierzeczach” zostały wpisane na międzynarodową Listę Honorową IBBY (IBBY Honour List).

Brała udział w wielu wystawach ilustracji, m.in. w Sopocie, Krakowie, Rzymie, Warszawie, Bratysławie, Inowrocławiu, Zielonej Górze, Genui, Gdańsku, Tallinie. Zilustrowała trzy książki z serii Bajka Plasterek: Zaczarowany ogród dziadka Aidy Amer, Trzecie życzenie Tumbo Magdy Małkowskiej oraz 45 naprawdę niezwykłych słoni Marty Zaremby.

45 naprawdę niezwykłych słoni to jedno z opowiadań terapeutycznych w serii Bajka Plasterek. Kiedy siedmioletniej Tosi umiera ukochana babcia, a mama zamyka się w swoim smutku po stracie, dziewczynka nie umie poradzić sobie w nowej rzeczywistości. Pomagają dobre pomysły taty i mądre z nim rozmowy oraz babcina kolekcja słoników, w których ukryte są wspomnienia o zmarłej. Całe stado kolorowych dowodów pamięci, dzięki którym babcia jest wciąż obecna. W naszych sercach ludzie mogą przecież żyć nawet wtedy, kiedy umrą.

Bajki Plasterki to seria opowiadań terapeutycznych przeznaczona dla dzieci w wieku 4–9 lat przeżywających stratę swoich bliskich. Dorosły czytający bajkę wraz z dzieckiem może, odnosząc się do książkowych bohaterów, w łagodny sposób rozpocząć rozmowę o uczuciach. Dzieci, wczuwając się w bajkową postać, mają natomiast szansę odnaleźć własne myśli i powrócić do wspomnień. Każda z bajek powstała pod czujnym okiem psychologów, opatrzona jest specjalnym komentarzem dla rodziców, którzy odpowiednio przygotowani do lektury, mogą nawiązać z dzieckiem rozmowę o zmarłej osobie: mamie (książeczka pt. „Czary mamy”), tacie („Za siódmą górą”), dziadku („Zaczarowany ogród dziadka”), babci („45 naprawdę niezwykłych słoni”) lub innym członku rodziny (”Trzecie życzenie Tumbo”). Bajki można nabyć m.in. w Internetowej księgarni Fundacji www.ksiegarnia.hospicja.pl

OFERTY PRACY

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE