W niedzielę, 25 kwietnia, w samo południe poznaliśmy nazwiska i nazwy nagrodzonych wolontariuszy, inicjatyw społecznych, filantropów oraz szkół działających na rzecz Fundacji Hospicyjnej i prowadzonego przez nią Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku. Uroczyste ogłoszenie laureatów odbyło się online, a wydarzenie swoim koncertem uświetnił Maciej Gański, wybitny pianista młodego pokolenia.

Tradycyjne wręczenie nagród odbędzie się w Sali Wety Ratusza Głównego Miasta w Gdańsku we wrześniu. Wydarzenie objęte jest patronatem Prezydent Miasta Gdańska, Aleksandry Dulkiewicz, która ufundowała statuetki Bursztynowych Dźwigów.

Uroczyste ogłoszenie, kto został wyróżniony tytułami Honorowego Wolontariusza i Filantropa to już kwietniowa tradycja w Fundacji Hospicyjnej. Z powodu pandemii, po raz drugi wydarzenie odbyło się online. Tym razem w szczególnym miejscu – w holu domu hospicyjnego przy ul. Kopernika 6 w Gdańsku. Nazwiska nagrodzonych osób, firm i organizacji ogłosiła dr Anna Janowicz, prezeska Fundacji Hospicyjnej, prowadzącej Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych  im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku.

- To wyjątkowa, bo 10. jubileuszowa edycja. Od początku te nagrody są wyrazem naszej ogromnej wdzięczności dla ludzi, firm, szkół i organizacji, którzy wspierają nas w działaniach na rzecz osób ciężko chorych, ich rodzin, dzieci osieroconych. Niektórzy robią to od lat, inni odpowiedzieli na nasze apele w trudnym czasie pandemii. Wsparcie ich wszystkich dodaje nam sił do działania i wiary w ludzką solidarność. Podobnie jak w ubiegłym roku tradycyjną uroczystość wręczenia laureatom dyplomów i statuetek Bursztynowych Dźwigów ufundowanych przez Prezydent Miasta Gdańska przenieśliśmy na wrzesień. Póki co dyplomy i statuetki chowamy do sejfu, wierząc, że jesienią będziemy mogli się bezpiecznie spotkać w Wielkiej Sali Wety Ratusza Głównego Miasta w Gdańsku – wyjaśnia dr Anna Janowicz. – Tymczasem serdecznie Państwa zapraszamy do obejrzenia relacji online, podczas której dziękowaliśmy wszystkim laureatom – tu także nie brakowało emocji – dodaje.

W niedzielę 25 kwietnia poznaliśmy nazwiska Honorowych Wolontariuszy w kategorii indywidualnej, wolontariatu szkolnego i wolontariatu pracowniczego oraz Filantropów Fundacji Hospicyjnej. Przyznane zostały także Wyróżnienia.

Oto lista wszystkich laureatów:

Kategoria: Honorowi Wolontariusze
Arteterapia Trójmiasto

Wojciech Górecki

Beata Kańska

Patrycja Nowocień

Run Beach Morning

Krzysztof Zabłocki

Wyróżnienie:
Program Wrzuć na luz z Eską Trójmiasto

Kategoria: Inicjatywa Roku

#ngosySZYJĄMASKI3city

Kategoria: Wolontariat pracowniczy

Remontowa Marine Design&Consulting Sp. z o.o.

Kategoria: Wolontariat szkolny

Szkoła Podstawowa nr 60 w Gdańsku

Szkoła Podstawowa nr 50 w Gdańsku

Wyróżnienia:

International School of Gdańsk

Szkoła Podstawowa nr 27 w Gdańsku

Kategoria: Honorowi Filantropi

Andrzej Sokołowski

Arkadiusz Byliński, Hurtownia Kwiatów, RENK

Anna, Ewa, Jakub Gajewscy, Art Jewellers Studio

Morski Port Gdynia SA

Oceanic S.A.

Ogłoszenie nagród uświetnił koncert Macieja Gańskiego, jednego z najwybitniejszych pianistów młodego pokolenia i dziekana wydziału Instrumentalnego Akademii Muzycznej im. S. Moniuszki w Gdańsku. Artysta wykonał m.in. mazurki i poloneza Fryderyka Chopina. Wolontariuszom i filantropom dziękowali m.in. prezydent Aleksandra Dulkiewicz, wokalistka Krystyna Stańko i aktor, Łukasz Nowicki.

Relację z ogłoszenia nazwisk laureatów można zobaczyć tu:

Przekaż 1% podatku

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej