To wspaniały wynik – mówią z radością przedstawiciele 7 hospicjów, które zorganizowały tegoroczne Pola Nadziei na Pomorzu. Ze względu na pandemię i ograniczenia w prowadzeniu zbiórek tradycyjnych zakładany cel był skromniejszy: 100 tys. zł. Tymczasem mobilizacja mieszkańców Pomorza przeszła oczekiwania wszystkich. Do skarbonek wirtualnych i tradycyjnych w firmach, sklepach i w wybranych parafiach wrzucili prawie trzy razy tyle.

Pola Nadziei to akcja organizowana każdej wiosny w wielu miastach Polski, także w Trójmieście i Pucku. Zaangażowali się w nią także mieszkańcy Rumii, Redy, Malborka, Kossakowa, Żarnowca, Pruszcza Gdańskiego i innych miast Pomorza. Jej celem jest pozyskanie finansowego wsparcia hospicyjnej opieki nad nieuleczalnie chorymi dziećmi i dorosłymi u kresu życia. Równie ważny jest także jej cel edukacyjny i wspólnotowy: propaguje wolontariat, otwiera serca i oczy na potrzeby osób cierpiących.

W tym roku ze względu na obostrzenia związane z pandemią, wydarzenie odbywało się głównie online. Od 19 kwietnia do 2 maja działały wirtualne skarbonki na stronie polanadzieinapomorzu.pl, na portalu zrzutka.pl oraz na Facebooku. Około 1000 osób wzięło również udział w zabawie – challengu na Facebooku i Instagramie, robiąc sobie zdjęcia z żółtym motywem i oznaczając je hasztagiem #polanadzieinapomorzu. Z kolei 25 kwietnia swoją premierę miała Pola Nadziei na Pomorzu TV – internetowa telewizja, dzięki której można było zajrzeć do pomorskich hospicjów, posłuchać ciekawych rozmów z lekarzami, pielęgniarkami oraz zobaczyć koncerty Adama Kalinowskiego, finalisty The Voice of Poland oraz Magdaleny Gawin z przyjaciółmi, podczas którego artyści zaśpiewali piosenki m.in. Krzysztofa Krawczyka i Zbigniewa Wodeckiego. Tego dnia swoją premierę miała także oficjalna piosenka Pól Nadziei na Pomorzu 2021 „Nadzieja ma”, którą stworzyli studenci Akademii Muzycznej im. S. Moniuszki w Gdańsku. Piosenkę skomponował i zaśpiewał Paweł M. Orłowski.

Zobacz naszą telewizję: https://www.youtube.com/watch?v=QesG9CJ-URY

Posłuchaj piosenki „Nadzieja ma”: https://www.youtube.com/watch?v=QTNdHJW9fqE

Tradycyjna kwesta prowadzona była w bardzo ograniczonym wymiarze na terenie wybranych parafii, szkół i przedszkoli. Skarbonki z charakterystycznym żonkilem, symbolem nadziei, stanęły także w firmach i sklepach na terenie województwa pomorskiego. Ich listę można znaleźć tutaj: https://www.polanadzieinapomorzu.pl/2021/04/23/pola-nadziei-na-pomorzu-2021-miejsca-w-ktorych-znajduja-sie-puszki-kwestarskie/

W dniach 23-25 kwietnia można było wziąć udział w marszobiegu „Żonkilowa droga”.

Zebrana kwota to ważne wsparcie dla hospicjów, które zapewniają opieką ciężko chorym dorosłym, nieuleczalnie chorym dzieciom oraz ich bliskim.

Z całego serca dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do osiągnięcia tak wspaniałego efektu!

Pola Nadziei na Pomorzu organizują wspólnie: Fundacja Hospicyjna prowadząca Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku, Fundacja Hospicjum Pomorze Dzieciom, Fundacja Pomorskie Hospicjum dla Dzieci, Dom Hospicyjny Caritas im. św. Józefa w Sopocie, Stowarzyszenie Hospicjum im. św. Faustyny w Sopocie, Stowarzyszenie Hospicjum im. św. Wawrzyńca w Gdyni wraz z Domem Hospicyjnym dla Dzieci „Bursztynowa Przystań” oraz Stowarzyszenie Puckie Hospicjum pw. św. Ojca Pio.

Szczegółowe informacje o wydarzeniach w Pucku, Gdyni, Sopocie i Gdańsku znajdują się na stronie www.polanadzieinapomorzu.pl.

OFERTY PRACY

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE