III Bieg Charytatywny „Północny pomaga” dla Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku!

• Trwają zapisy na III Bieg Charytatywny „Północny pomaga” organizowany przez Fundację Santander Bank Polska,
  • Bieg odbędzie się 26 września i będzie miał charakter wirtualny,
  • Wpisowe to zaledwie 5 zł,
  • Dystans 7,1 km można pokonać biegnąc, idąc z kijkami lub jadąc na rowerze,
  • Cały dochód zostanie przekazany na Hospicjum Domowe dla Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku.

Już po raz trzeci Fundacja Santander organizuje bieg charytatywny na rzecz Fundacji Hospicyjnej, prowadzącej Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku. W tym roku ponownie do przebiegnięcia będzie dystans 7,1 km, czyli symboliczna odległość między siedzibą Makroregionu Północnego banku Santander a siedzibą Fundacji Hospicyjnej. Wpisowe to tylko 5 zł, a cały dochód zostanie przekazany na wsparcie Hospicjum Domowego dla Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku.

Tegoroczna edycja biegu charytatywnego „Północy pomaga” będzie różniła się od poprzednich. Z powodu pandemii bieg będzie wirtualny. Co to oznacza? Do 24 września do północy można zapisać się na bieg poprzez formularz na stronie https://fundacja.santander.pl/2020/09/02/polnocny-pomaga-2020-formularz/ - wpisowe to 5 zł. Każda osoba, która się zapisze, otrzyma swój numer startowy. Sam bieg odbędzie się w sobotę, 26 września i potrwa cały dzień (w godz. 6:00-22:00). W tym czasie będzie można przebiec dystans 7,1 kilometrów w każdym miejscu na świecie. Dzięki temu liczba biegaczy może być nieograniczona, a uczestnicy mogą biec bezpiecznie, z zachowaniem środków ostrożności związanych z pandemią.

- Nasz trzeci bieg, choć inny niż w latach ubiegłych, daje duże możliwości dla biegaczy z całego kraju. Dzięki jego wirtualnej formie każdy z nas może w nim uczestniczyć w dowolnym miejscu w kraju, czy za granicą. Każda forma aktywności jest mile widziana. Nieważne w jakim czasie i w jaki sposób pokonacie dystans 7,1 km, bo najważniejsze dla nas jest wsparcie Hospicjum – powiedziała Marzena Atkielska, Prezes Fundacji Santander Bank Polska.

- Już po raz trzeci Makroregion Północny pobiegnie dla Hospicjum im. Ks. E. Dutkiewicza w Gdańsku. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu naszych Wolontariuszy, akcja Północny Pomaga cieszy się dużą popularnością. Liczymy, że wirtualna formuła zwiększy zasięg wydarzenia. Promujemy ją aktywnie w banku i na zewnątrz. Przygotowaliśmy szereg atrakcji, m.in. zachęcamy do wspólnych treningów na profilu wydarzenia, zapraszamy do udziału w konkursach. Przygotowaliśmy też limitowaną serię złotych cegiełek. Poza promowaniem aktywności sportowej, najbardziej zależy nan na zebraniu jak największej kwoty dla Hospicjum - powiedział Tomasz Orsztynowicz, Dyrektor Makroregionu Północnego Santander Bank Polska.

Każdy uczestnik, który po ukończeniu dystansu 26 września, zamieści w komentarzu Wydarzenia na Facebooku https://www.facebook.com/events/315731752853483/

zdjęcie dokumentujące swój bieg, otrzyma elektroniczny dyplom udziału w III Biegu Charytatywnym „Północny Pomaga”.

Osoby, które nie mogą wziąć udziału w biegu, a chcą wesprzeć Hospicjum Domowe im. ks E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku, mogą dokonać wpłaty na wydzielone konto Fundacji Santander Bank Polska 50 1090 1056 0000 0001 4681 2816 z dopiskiem „Darowizna dla Hospicjum” lub zrobić wpłatę poprzez portal https://pomagamhospicjum.pl/

CEL: Podaruj wsparcie i wytchnienie

Symboliczna meta III Biegu Charytatywnego „Północny Pomaga” będzie się znajdować przy bramie Fundacji Hospicyjnej, prowadzącej Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku. To właśnie na rzecz Hospicjum Domowego dla Dorosłych i opiekunów rodzinnych, opiekujących się chorymi w domach pobiegną w tym roku uczestnicy wydarzenia.

- Lekarz i pielęgniarka przyjeżdżający do pacjenta, gdy ten tego potrzebuje, psycholog, który otacza opieką chorego i jego rodzinę, fizjoterapeuta dbający o rehabilitację chorego w jego domu, a do tego wolontariusze i opiekunowie, którzy przyjeżdżają, by opiekun rodzinny mógł trochę odpocząć i zadbać także o siebie. Wielu osobom wydaje się, że w Polsce taka całościowa, a w dodatku bezpłatna opieka nie istnieje. Tymczasem tak właśnie każdego dnia działa Hospicjum Domowe dla Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku - mówi dr Anna Janowicz, prezeska Fundacji Hospicyjnej. - Liczbę wizyt i zakres opieki dostosowujemy zawsze do potrzeb pacjenta. Oznacza to dobrą, kompleksową opiekę, a także poczucie bezpieczeństwa chorych i ich bliskich. Oznacza to często również przekraczanie limitów z kontraktu NFZ. Przykładowo, kontrakt przewiduje dwie wizyty lekarza w miesiącu. W Hospicjum Domowym zdarza się, że, jeśli wymaga tego stan pacjenta, lekarz przyjeżdża dwa razy w tygodniu. Każdą dodatkową wizytę musimy sfinansować samodzielnie. Dlatego wydarzenia takie, jak III Bieg Charytatywny „Północny Pomaga” są dla nas bezcenne i umożliwiają nam wspieranie pacjentów na dotychczasowym poziomie - dodaje Anna Janowicz.

Kilka liczb:

Hospicjum Domowe dla Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC rocznie otacza opieką ok. 390 dorosłych i ich rodziny.

390 pacjentów rocznie to:

- ok. 12 tys. wizyt lekarzy i pielęgniarek;

- ok. 3 tys. wizyt fizjoterapeutów;

- wizyty psychologów, wolontariuszy, opiekunów, pracownika socjalnego.

W 2019 roku Fundacja zapewniła także opiekunom rodzinnym 1900 godzin opieki wytchnieniowej w domach pacjentów.

Fundacja Hospicyjna oprócz Hospicjum Domowego dla Dorosłych prowadzi także Hospicjum Domowe Dla Dzieci oraz Hospicjum Stacjonarne dla Dorosłych, Fundusz Dzieci Osieroconych „Tumbo Pomaga”, wspiera rodziny w żałobie oraz opiekunów rodzinnych. W sumie to ponad 3000 osób rocznie. Na tę kompleksową i profesjonalną pomoc Fundacja musi zbierać środki finansowe, co w dobie pandemii jest szczególnie utrudnione.

By nadal móc pomagać podopiecznym w dotychczasowym zakresie, Fundacja Hospicyjna musi zebrać każdego miesiąca 250 tys. złotych, czyli 30% więcej niż przed pandemią.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Miasto Gdańsk.

OFERTY PRACY

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE