Sobota 23 kwietnia w 7. Szpitalu Marynarki Wojennej w Gdańsku ponownie stała się miejscem preludium finału Pól Nadziei na Pomorzu w Gdańsku. Dzięki charytatywnemu zaangażowaniu lekarzy i personelu medycznego pacjenci mogli skorzystać z konsultacji medycznych u: kardiologa, chirurga onkologa, onkologa, urologa, nefrologa, neurologa, radiologa, i to bez wcześniejszego skierowania.

Wprawdzie czasami w kolejce do specjalisty trzeba było postać nawet godzinę, jednak atmosfera była bardzo przyjazna. Na korytarzach wyróżniali się kwestujący wolontariusze w żółtych koszulkach, którzy w zamian za datek na rzecz hospicjów wręczali ofiarodawcom żonkile.

Nowym akcentem tegorocznej Żonkilowej Soboty była prezentacja prac pacjentów oddziału psychiatrycznego, którzy w ramach zajęć terapeutycznych przygotowali ozdoby w technice découpage, również do nabycia za datek do skarbonki.

Przedsięwzięciem koordynowała Pani Elżbieta Brożyniak, naczelna pielęgniarka szpitala: „Pomagać trzeba. Jest to również idea naszego zawodu. Chętnie włączamy się we wszystkie akcje społeczne. Pomaganie chorym ludziom, tym bardziej chorym nieuleczalnie, dodaje nam skrzydeł i napawa radością”.

Pani Elżbieta przypomniała również, że szpital na co dzień podejmuje inicjatywy mające na celu edukację prozdrowotną: otwarte spotkania ze społecznością lokalną, wykłady i prezentacje specjalistów 7. Szpitala Marynarki Wojennej. Znaczenie profilaktyki prozdrowotnej podkreślał także Zastępca Komendanta Szpitala kmdr. por. Wojciech Kania: „Poza podstawowym celem, jakim jest zbiórka na rzecz hospicjum, chcemy również pomagać pacjentom, którzy na co dzień mają trudności z dostaniem się do specjalistów, zachęcamy  do wykonywania profilaktycznych badań cytologicznych, przesiewowych oraz mammografii” (szczegóły na: www.7szmw.pl)

Podczas akcji, trwającej od godz. 9:00 do 13:00, udzielono 270 porad. Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim lekarzom i personelowi, który zdecydowali się poświęcić swój wolny czas na rzecz podopiecznych hospicjów. Cieszymy się, że idea Pól Nadziei na Pomorzu wyzwala tak świetne inicjatywy.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Pomorskie S.O.S