30 stycznia br. w Europejskim Centrum Solidarności odbył się VI Bal z Sercem Fundacji Hospicyjnej – jeden z wielu bali karnawałowych, który jednak przyciąga gości ze względu na szczególny cel: pomoc gdańskiemu Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC. Tegoroczny bal niemiecki objęła patronatem Konsul Generalna RFN – pani Cornelia Pieper, Prezydent Miasta Gdańska – Paweł Adamowicz, Prezydent Polsko-Niemieckiej Izby Przemysłowo-Handlowej - Peter Baudrexl oraz Kanclerz Loży Gdańskiej BCC - Maciej Dobrzyniecki.

Wydarzenia tego wieczoru przejdą do historii. Dzięki licznej obecności gości (blisko 260 osób), udziałowi w aukcjach, loterii fantowej, przekazanym darom, udało się w tym roku zebrać kwotę około 200 000 zł. W tym miejscu należą się szczególne podziękowania dla głównego sponsora: ETL Group, kancelarii BSJP, Lechii Gdańsk – którzy przekazali 50 tys. złotych oraz sponsorom – firmom: Bayer, BTL, DLH, FSWO, Mercedes-Benz Witman, Muehlhan,Lufthansa, Olivia Business Center i Rossman.

Organizację balu w sposób szczególny wsparli: Europejskie Centrum Solidarności oraz firmy: AmberSide, Via Medica, Black Dance Studio Ewy Czarneckiej i Studio TopDance.

Patronat medialny nad imprezą objęli: TVP3, Dziennik Bałtycki, trójmiasto.pl i Prestiż

Europejskie Centrum Solidarności po raz drugi przyjęło w swoje progi Fundację Hospicyjną. Goście zajmowali miejsca przy stolikach oznaczanych nazwami niemieckich miast. Bal oficjalnie otworzyła Alicja Stolarczyk, Prezes Zarządu Fundacji Hospicyjnej, oraz Sławomir Łoboda, Prezes Rady Fundacji. Przywitano znakomitych Gości Honorowych: panią Danutę Wałęsę, która od wielu lat wspiera działania FH i Hospicjum, Konsula Generalnego Republiki Tureckiej – Servana Davrana, Prezesa Stowarzyszenia Konsulów Honorowych w Polsce – Magdalenę Pramfelt, Konsula Honorowego Republiki Austrii – Marka Kacprzaka, Konsul Honorową Francji – Monikę Tarnowskiej, Konsula Honorowego Królestwa Hiszpanii - Macieja Dobrzynieckiego, Konsula Honorowego Republiki Malty - Sławomira Kalickiego.

Następnie głos zabrał ks. Jędrzej Orłowski - Dyrektor Hospicjum im. ks. Dutkiewicza SAC, który podziękował Fundacji za organizację balu, przypomniał o potrzebach Hospicjum. Już teraz możemy powiedzieć, że zebrana suma pozwoli ,zapewnić opiekę około 70 osobom przez miesiąc w hospicjum domowym dla dorosłych, czyli choć trochę zmniejszyć kolejkę oczekujących na przyjęcie.

Pani Alicja Stolarczyk przypomniała, że każde 100 zł przekazane na rzecz Fundacji to jeden dzień opieki w hospicjum domowym dla dziecka lub osoby dorosłej, a także uzupełnienie deficytu w budżecie hospicjum stacjonarnego, niewystarczająco dofinansowanego przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

Konsul Generalna RFN – pani Cornelia Pieper na powitanie przytoczyła cytat z „Małego Księcia” Antoine’go de Saint-Exupery, który stał się swoistym przesłaniem tego spotkania: „Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze widzi się tylko sercem”

Do tej myśli dołączył się Prezes Rady Fundacji Sławomir Łoboda, wspominając o ciągłej potrzebie edukacji, przypomniał, że „Hospicjum to też Życie”, w którym panuje triumf humanizmu, pomoc i opieka nad drugim człowiekiem na najwyższym poziomie.

Pan Maciej Dobrzyniecki Kanclerz Loży Gdańskiej Business Centre Club, Konsul Honorowy Królestwa Hiszpanii przetoczył słowa ks. Benieckiego dziękując przybyłym gościom za niepopadanie w „wygodną obojętność”.

Zabawę czas było zacząć i mikrofony przejęli prowadzący: Agnieszka Oszczyk (dziennikarka i prezenterka TVP Gdańsk) oraz Rafał Ostrowski (aktor Solista Teatru Muzycznego w Gdyni). Muzyczną oprawę balu rozpoczął występ sopranistki Marii Friederike Schöder, której na fortepianie towarzyszyła Wiebke tom Dieck. Do tańca znakomicie grała kapela Sergieja Kriuczkowa z zespołem Riverboat Ramblers Swing Orchestra.

Zabawa dopiero zaczęła nabierać tempa, a już zaczęły się dziać rzeczy niezwykłe. Wspomniane wcześniej przekazanie czeku na kwotę 50 000,- zł kancelarii ETL Group (European Tax&Law) BSJP, Lechii Gdańsk było miłym zaskoczeniem dla wszystkich gości, a dla podopiecznych Hospicjum będzie wielką pomocą. Jeszcze raz gorąco dziękujemy!

Nie tylko zabawa fantowa czy losy wizytówkowe były szansą na wygraną dla gości. W tym roku wśród stolików-niemieckich miast wylosowano tort ufundowany przez „Fajne Baby”. Niezwykłą atrakcją po raz kolejny okazał się wspólny taniec z Markiem Konderakiem, szefem gdańskiego Studia Tańca TOP Dance. Prezentację tańca towarzyskiego przygotowało Dance Studio Ewy Czarneckiej, przed gośćmi wystąpili: Paulina Romanowska i Tomasz Augustynowicz oraz Zuzanna Szpak i Mikołaj Szyc.

Nasi goście nie tylko świetnie się bawili, ale także bardzo aktywnie uczestniczyli we wszystkich aktywnościach umożliwiających wsparcie działań fundacji.

Niezwykły efekt, jaki udało się uzyskać podczas tegorocznego balu nie byłby możliwy, gdyby nie Państwa wsparcie. Cieszymy się, że dzięki Państwa hojności razem możemy pomagać. Mamy nadzieję na kolejne takie spotkanie za rok.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Pomorskie S.O.S