SŁONIK TUMBO POTRZEBUJE TWOJEJ POMOCY!
Gdańsk, ul. Chodowieckiego 10
Tel. 58 343 80 92, www.ksiegarnia.hospicja.pl
Wesprzyj zbiórkę na Centrum Opieki Wytchnieniowej
#znajdźswójpowód przekaż 1% Fundacji Hospicyjnej

Aktualności

Cztery biegi, cztery medale i cztery okazje, by wesprzeć Fundację Hospicyjną oraz Hospicjum Dutkiewicza w Gdańsku. A wszystko dzięki V jubileuszowej edycji biegu Run Beach Morning. Wyjątkowej, bo wirtualnej. A to oznacza, że każdy, bez względu na to, gdzie mieszka, może wziąć w niej udział!

Czym są biegi wirtualne? To proste - zamiast biec jednego dnia w większej grupie, musisz samodzielnie pokonać minimalny dystans 5 kilometrów w określonym terminie. Wszystko dokumentujesz dowolną aplikacją i przesyłasz do organizatorów. A w jaki sposób mogę pomóc? - pewnie się zastanawiasz. Ano, wystarczy wykupić jednej z dwóch pakietów na zrzutce.pl - z każdego z nich 10 zł zostaje przekazanych na różne podopiecznych Fundacji i Hospicjum Dutkiewcza.

Fundacja Hospicyjna wraz ze słonikiem Tumbo uruchomiła nowoczesny portal z mikropłatnościami. Zbiórka poprzez www.pomagamtumbo.pl połączona jest z grą, na którą składa się pięć etapów, a celem każdego z nich jest zebranie 50 tys. PLN. W sumie Słonik Tumbo i jego przyjaciele muszą zebrać 250 tys. PLN, by wciąż móc pomagać rocznie 1000 dzieci osieroconym w całej Polsce.

Sympatyczny pomarańczowy Słonik Tumbo jest symbolem Funduszu Dzieci Osieroconych Tumbo Pomaga. Fundacja Hospicyjna stworzyła ten fundusz, by objąć opieką najmłodszych, którzy przeżywają stratę kogoś bliskiego. Dzieci osierocone potrzebują pomocy na wielu płaszczyznach: psychologicznej, materialnej, edukacyjnej.

KLIKNIJ - ZAGRAJ - POMAGAJ: https://pomagamtumbo.pl/

30 maja Fundacja Hospicyjna organizuje specjalny koncert charytatywny, by przypomnieć o sytuacji dzieci przewlekle chorych, ich rodzeństwa oraz tysięcy dzieci osieroconych.

Dzień Dziecka kojarzy się z uśmiechami, radością i zabawą. Tak chcą go przeżywać także dzieci, które doświadczyły straty, ciężkiej choroby rodzeństwa lub same są przewlekle chore. Fundacja Hospicyjna rocznie opiekuje się ponad 1000 takich dzieci. Z okazji Dnia Dziecka spełniła marzenia prawie 400 z nich. Zorganizowała również dla nich wyjątkowy koncert charytatywny online, który odbędzie się 30 maja oraz uruchomiła specjalny portal do zbiórek www.pomagamtumbo.pl, który pomoże w zebraniu środków potrzebnych, by dalej otaczać je kompleksową opieką: psychologiczną, materialną, edukacyjną i medyczną.

Dzieci, które otacza opieką Fundacja Hospicyjna mają zwykle za sobą wiele trudnych chwil. Doświadczyły bolesnej straty, mają ciężko chore rodzeństwo lub same są ciężko chore. Wymagają szczególnej opieki - psychologicznej lub medycznej - by mogły zapomnieć o bólu i smutku. W przypadku dzieci w żałobie dorośli często nie wiedzą, co powiedzieć i jak im pomóc. W przypadku dzieci chorych, które zdane są na całkowitą opiekę ze strony najbliższych niezbędne jest stała pomoc ze strony hospicyjnego lekarza i pielęgniarki. I tu, i tu wsparciem objęta musi być cała rodzina, by mogła poradzić sobie w sytuacji, w jakiej się znalazła. Potrzeby w każdej z tych grup są duże, a koszty kompleksowej opieki wysokie.

POMÓŻ NAM POMAGAĆ

NUMER KONTA BANKOWEGO

FUNDACJA HOSPICYJNA, CHODOWIECKIEGO 10, 80-208 GDAŃSK

Blisko 3000 osób rocznie czeka na naszą pomoc. To chorzy w Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC, podopieczni Funduszu Dzieci Osieroconych Tumbo Pomaga, uczestnicy gdańskiej filii Akademii Walki z Rakiem, opiekunowie rodzinni, a także bliscy naszych pacjentów i podopiecznych.

Teraz, kiedy tradycyjne kwesty są niemożliwe ze względu na panującą pandemię, szczególnie gorąco prosimy o wsparcie finansowe w bezpieczny sposób, bez wychodzenia z domu. Możesz to zrobić na kilka sposobów:

Kwiecień tradycyjnie jest miesiącem, kiedy Fundacja Hospicyjna wyróżnia wyjątkowych wolontariuszy i filantropów działających na rzecz Hospicjum im. Ks. E. Dutkiewicza SAC. Wydarzenie objęte jest patronatem Prezydent Miasta Gdańska, która ufundowała statuetki Bursztynowych Dźwigów, wręczanych laureatom. W tym roku z powodu epidemii i względów bezpieczeństwa nie spotkamy się wiosną na gali w Sali Wety Ratusza Głównego Miasta w Gdańsku. Uroczystość została przeniesiona na wrzesień, ale nazwiska nagrodzonych osób mogliśmy poznać już dziś, 27 kwietnia.

Kim są wyróżnieni wolontariusze i filantropii? To ludzie, szkoły i firmy, które są wrażliwe na cierpienie innych, na ich potrzeby. Dzielą się więc tym, co mają, by dać sygnał, że łatwiej pokonać wyzwania wspólnymi siłami. Poniżej przedstawiamy sylwetki wszystkich nagrodzonych osób, szkół i firm oraz wypowiedzi naszych laureatów.

Koronawirus zmienił rzeczywistość, w której żyjemy i w której pomoc przewlekle chorym dzieciom i dorosłym niesie Hospicjum domowe i stacjonarne im. ks. E Dutkiewicza w Gdańsku. Teraz stanęło przed nowymi wyzwaniami - koniecznością wprowadzenia dodatkowych zabezpieczeń i środków ochronnych. By móc je zakupić po nowych cenach, Fundacja Hospicyjna założyła specjalną zbiórkę na Facebooku. Zbiórka potrwa do 30 kwietnia. Do zebrania jest 40-50 tys. zł, by zabezpieczyć Hospicjum na kolejny miesiąc.

Maseczki, rękawiczki, płyn do dezynfekcji, fartuchy - ceny tych artykułów drastycznie wzrosły. O ile w całym 2019 roku Hospicjum wydało na ten cel 30 tys. zł, o tyle od marca 2020 potrzebne były środki o wartości 40 tys. zł. To powód, dla którego Fundacja Hospicyjna zdecydowała się zorganizować wielką zbiórkę środków finansowych on-line. Do uzbierania są środki, które pozwolą na pilny zakup 20 tys. rękawiczek, 10. tys. maseczek i 5 tys. fartuchów oraz innych niezbędnych środków medycznych i ochronnych, które pozwolą zaopiekować się bezpiecznie pacjentami, szczególnie narażonymi na działanie koronawirusa.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Kwartalnik

Wspierają nas

AR_logomale.jpg GOS-LOGO_male.jpg LPP.gif PMmale11.jpg baner_920_320-01.png energa.png fundacja-agory.png imm.png logo_ibo_95.jpg logo_navamale.jpg radio-gdansk.png satel.png uniwersal1.jpg