Wiosenne oczyszczenie organizmu

Czy można rozpoznać, że nasz organizm jest zakwaszony i domaga się oczyszczenia? Objawów jest sporo i zazwyczaj jednocześnie występuje przynajmniej kilka z nich: przewlekłe zmęczenie, senność (nie wysypiamy się mimo kilku godzin snu), problemy z trawieniem, nudności, wzdęcia, zaparcia lub objawy zespołu jelita drażliwego, bóle mięśni lub stawów. Często „bez powodu” boli nas głowa lub pocimy się w nocy, dokuczają alergie, zauważalnie zatrzymuje się woda w organizmie. Nasza skóra jest matowa, sucha, czasami swędzi, pojawiają się wypryski lub wysypka, a włosy tracą blask i szybko się przetłuszczają. Mamy opuchnięte, podkrążone oczy, zaznaczają się zmiany cellulitowe, miewamy zmienne nastroje, częściej odczuwamy przygnębienie, niepokój lub silny stres, występują stany zapalne oczu.

Wszystkie wymienione objawy są wynikiem zakwaszenia organizmu. Należy pamiętać, iż najlepiej funkcjonujemy przy pH krwi o wartości 7,3. Które produkty warto więc włączyć do codziennej diety, aby środowisko było bardziej zasadowe? W alkalizującej diecie nie powinno zabraknąć: warzyw korzeniowych (marchew, buraki, brukiew, chrzan), warzyw kapustnych (brokuły, kapusta, kalafior, brukselka), zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż, sałata, boćwina), czosnku (wspomaga odporność i oczyszczanie wątroby), papryki (silne właściwości przeciwbakteryjne) i cytryn (wspomagają oczyszczanie organizmu). Do procesu oczyszczania należy przystąpić właśnie wiosną albo latem, w okresie umiarkowanego wysiłku zarówno intelektualnego, jak i fizycznego, gdyż proces oczyszczania i wydalania toksyn wiąże się z osłabieniem organizmu. Niewskazane jest też prowadzenie detoksu w trakcie specjalistycznego leczenia lub zaraz po zakończonej infekcji, przeziębieniu, przebytej grypie czy zatruciu pokarmowym.

Na tydzień przed kuracją należy ograniczyć kawę, alkohol i zmniejszyć spożywanie cukru. W czasie diety niewskazane jest spożywanie: mięsa, pszenicy, nabiału, alkoholu, kawy, soli, cukru.

Proces detoksykacji przebiega głównie w wątrobie, a organami pośredniczącymi są skóra, jelita, płuca i nerki. W wątrobie toksyny podlegają reakcjom chemicznym z enzymami. Aby oczyszczanie zachodziło w sposób prawidłowy, niezbędne jest dostarczenie kilku składników odżywczych: aminokwasów włącznie z glutationem, flawonoidów, witamin: B2, B3, B12, fosfolipidów. Kolejnym elementem detoksykacji jest neutralizacja wolnych rodników. Do tego potrzebne są antyoksydanty, zawarte m.in. w warzywach i owocach. Niezbędne jest też wypijanie dużych ilości wody i spożywanie produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Obecnie modne są naturalne „wspomagacze”, które wykazują właściwości oczyszczające. Aby przyniosły zamierzony skutek, muszą być jednak umiejętnie wkomponowane w całość diety.

Do substancji skutecznie wspomagających detoks należą: jagody goi, acai, sok z cytryny, sok z kiszonej kapusty i zyskujące coraz większą sławę zielona kawa, młody jęczmień oraz szałwia hiszpańska, czyli ziarno chia.

Zielona kawa działa energetyzująco i silnie przeciwutleniająco, sprzyjając efektywnemu oczyszczaniu organizmu. Głównym przeciwutleniaczem jest w niej kwas chlorogenowy. Zielona kawa przyspiesza też przemianę materii i wspomaga pracę nerek, dzięki czemu jest sprzymierzeńcem oczyszczania organizmu. Jednak z uwagi na małą liczbą badań potwierdzających skuteczność działania tego napoju, nie należy przypisywać mu spektakularnego działania. Z pewnością może wspomóc i odchudzanie, i oczyszczanie, jednak nie zastąpi racjonalnej diety odchudzającej oraz oczyszczania organizmu, poprzedzonego odpowiednim przygotowaniem dietetycznym.

Owoce goi działają tonizująco na organizm. Stanowią bogate źródło aminokwasów, specyficznych związków wspomagających pracę układu odpornościowego, oraz witamin C, E i z grupy B. Z uwagi na obecność w tych jagodach karotenoidów są skuteczne podczas odtruwania wątroby, nawet po zatruciach metalami ciężkimi. Dzienna dawka tych owoców wynosi 15-30 g.

Oczyszczająco działa również młody jęczmień, zwiększając utlenianie kwasów tłuszczowych, uzupełniając niedobory składników mineralnych oraz neutralizując wolne rodniki i substancje kancerogenne. Jest też cennym źródłem niezbędnych aminokwasów. 1-2 łyżeczki proszku młodego jęczmienia należy wymieszać w 200 ml wody przegotowanej. Może być on także miksowany z jogurtem, kefirem lub stosowany jako dodatek do zupy. Wprawdzie smakuje jak... napój bagienny, ale naprawdę jest zdrowy!

Najstarszym, skutecznym i najtańszym sposobem oczyszczania jest picie wody z dodatkiem soku z cytryny. Codzienne wypijanie na czczo szklanki wody z cytryną pobudza metabolizm, więc szybciej pozbędziemy się toksyn i wspomożemy odkwaszanie organizmu.

Bogatym źródłem witamin z grupy B i C jest kiszona kapusta. Sok z niej zawiera również witaminę E, P, beta-karoten oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez. Działanie oczyszczające zawdzięcza bakteriom probiotycznym, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny. Picie soku przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii. Dodatkowo błonnik daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom.

Do sprzymierzeńców oczyszczania zaliczamy także: algi (wiążą metale ciężkie, dzięki czemu możliwe jest ich wydalenie z organizmu),
ananasy (zawierają bromelainę), brokuły (stymulują pracę wątroby), brzoskwinie (zawierają siarkę, która wymiata toksyny z organizmu), buraki (najlepiej z warzyw oczyszczają wątrobę), cebulę (zawiera krzem i przeciwdziała zmęczeniu), ciecierzycę (źródło białka roślinnego i błonnika), cytrynę (oczyszcza układ limfatyczny), czosnek (oczyszcza układ limfatyczny i oddechowy), gruszki (zawierają pomagające w detoksie pierwiastki: żelazo, wapń, magnez i mangan), imbir (oczyszcza i działa odmładzająco na układ trawienny), jabłka (chronią układ oddechowy przed toksynami), kapustę (dobrze oczyszcza krew), koper (działa moczopędnie), marchew (oczyszcza nerki, wątrobę i układ trawienny), melon (zawiera dużo potasu, który świetnie detoksykuje nerki),
ogórek (zawiera dużo wody niezbędnej do oczyszczenia), pietruszkę (pobudza nerki do usuwania toksyn), pomarańcze (wspomagają odporność, zawierają bioflawonoidy), pomidory (pobudzają wątrobę do usuwania toksyn), rukiew wodną (oczyszcza krew, poprawia kondycję skóry), seler (działa moczopędnie i przeczyszczająco), wiśnie (pomagają usunąć toksyny z nerek, wątroby i przewodu pokarmowego).

Polecam przygotowywanie sobie koktajli, które w skutecznie pomogą w otruciu organizmu. Wszystkie zdrowe i naprawdę pyszne.

Detoks oczyszczający: ogórek, seler naciowy, jabłko, cytryna, natka

Detoks odkwaszający: jarmuż, jabłko, ananas

Detoks wzmacniający i oczyszczający: szpinak, jabłko, burak

Detoks dla skóry: seler naciowy, jabłko, kiwi

A ponadto:

Odporność: cytryna, jabłko, natka, seler naciowy, woda

Regeneracja: szpinak, pomarańcz, mięta

Antystres: ogórek, seler naciowy, jabłko, natka, pomarańcza

Maria Fall-Ławryniuk
Dietetyk
Centrum Zdrowego Odchudzania SYLWETKA Sopot
501772594
www.twojasylwetka.pl

DONATE

amount:

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE

 

Hospice Foundation

Bank account
EUR: PL18154010982001556247270003
USD: PL88154010982001556247270004
PLN: PL72154010982001556247270001

Bic code: EBOSPLPW
Swift code: EBOSPLPW0XX

In Solidarity

WSPIERAMY UKRAINĘ

 

Numer konta bankowego
92 1540 1098 2001 5562 3339 0008 
Prosimy o wpłaty z dopiskiem - Ukraina.

Kontakt

Wszelkie pytania i e-maile prosimy kierować na adres:
awzr@fundacjahospicyjna.pl