PAŹDZIERNIK 2021

Drodzy Państwo

Zapraszamy do aktywnego korzystania z naszej oferty wsparcia i rozwoju, który ma służyć odzyskiwaniu i utrwalaniu zdrowia.

Październikowy plan zajęć wygląda następująco:

Zajęcia on-line:

11 października godzina 17:00 do 19:15 zapraszamy na Arteterapię, którą poprowadzi Joanna Wcześny. Temat zajęć: "Odszukać siebie w sobie..."

18 października godzina 17:00 do 18:30 zapraszamy na warsztat „Mniej Stresu – Więcej Zdrowia”, który poprowadzi Danuta Stopieńska

25 października godzina 18:00 do 19:00 zapraszamy na Muzykoterapię, którą poprowadzi Małgorzata Aroma Podjacka

Spotkania odbywają się na platformie ClickMeeting, która nie wymaga instalowania żadnego programu. Trzeba jedynie dysponować sprawnym komputerem (z kamerką i mikrofonem) i stabilnym dostępem do internetu. Każdy uczestnik otrzyma przed zajęciami na swój adres mailowy link do spotkania. Wystarczy w niego kliknąć przed spotkaniem, a następnie cieszyć się kontaktem i wspólnym spędzeniem czasu.

Aktywność fizyczna:

5, 7, 12, 14, 19, 21, 26, 28 października (wtorki i czwartki) godzina 11:00-12:00

Gimnastyka dla zdrowia z Marią Fall-Ławryniuk – sala gimnastyczna Gdańskiego Ośrodka Promocji Zdrowia przy ul. Wrzeszczańskiej 29 (przystanek tramwajowy róg ul. Kościuszki i Hallera + 5 min spacerkiem)

Obowiązują zapisy SMS – Maria Fall-Ławryniuk, tel. 501 772 594.

7, 14, 21, 28 października 2021 (czwartki, godzina 19:00-20:30)

TRE – ćwiczenia uwalniające od napięć, stresu i traumy – sala gimnastyczna Szkoły Podstawowej nr 15 w Gdańsku przy ul. Smoluchowskiego 13 – prowadzenie Małgorzata Szczyglak (psycholog, trener TRE). Zgłoszenia nowych uczestników pod adresem: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. lub SMS na nr 606 104 748

9, 16, 23, 30 października (soboty godzina 15:00)

Aqua aerobic – basen na Chełmie, ul. Chałubińskiego 13 – prowadzenie Maria Fall-Ławryniuk

Obowiązuje limit miejsc. Zgłoszenia pod adresem: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. lub SMS na nr 606 104 748

Ze względu na zmieniającą się dynamicznie sytuację przed pierwszymi zajęciami potwierdzimy ich aktualność

Konsultacje indywidualne:

Konsultacje fizjoterapeutyczne w zakresie drenażu limfatycznego (środa lub sobota, po wcześniejszym umówieniu się na konkretną godzinę). Obowiązują zapisy SMS – Anna Styp-Rekowska, tel. 607 760 697

Konsultacje fizjoterapeutyczne (masaż miejscowy)

Obowiązują zapisy SMS – Małgorzata Sztencel, tel. 507 935 621

Konsultacje dietetyczne

Obowiązują zapisy SMS – Maria Fall-Ławryniuk, tel. 501 772 594

Konsultacje psychologiczne, które mogą odbywać się zarówno w kontakcie osobistym, jak też za pośrednictwem telefonu, aplikacji whatsapp, Skype.

Obowiązują zapisy: Mirosława Jędrzejewska-Nielubszyc, tel. 784 410 821, Anna Marlęga-Woźniak, tel. 668 450 753

Warsztaty:

4 października 2021, godziny 16:30-18:00

Warsztat śmiechoterapii (joga śmiechu) „Śmiech to zdrowie”, który poprowadzi Katarzyna Szafarczyk – sala gimnastyczna Gdańskiego Ośrodka Promocji Zdrowia przy ul. Wrzeszczańskiej 29 (przystanek tramwajowy róg ul. Kościuszki i Hallera + 5 min spacerkiem). Obowiązują zapisy SMS lub mailowe , This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., tel. 668 450 753.

Śmiech to zdrowie – po warsztatach dowiesz się, co to znaczy w praktyce!

Dotlenienie organizmu, redukcja stresu, poprawa krążenia i doświadczenie dziecięcej, beztroskiej radości – niezależnie od wieku!

Jest udowodnione naukowo, że nasze ciało nie rozróżnia pomiędzy śmiechem sztucznym a prawdziwym. W obu przypadkach dostaje dużą dawkę tlenu, energii i dobrego samopoczucia. Podczas warsztatów specjalne ćwiczenia i odpowiednia dynamika pozwalają przejść od śmiechu wywołanego na życzenie do śmiechu naturalnego.

Śmiechoterapia jest okazją do wspólnej, zdrowej zabawy, momentem na relaks i porzucenie złych emocji.

13 października 2021, godziny 16:30-18:00

Klub Akademii Walki z Rakiem – spotkanie z Joanną Matuszewską – rehamenegerką w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym (UCK). Jeśli chcecie dowiedzieć się, w czym może Wam pomóc osoba pełniąca tę tajemniczą i nową w placówkach służby zdrowia funkcję, korzystając z gościnności Fundacji RC (Regionalne Centrum Informacji i Wspierania Organizacji Pozarządowych) zapraszamy do dawnego Pałacu Ślubów w Gdańsku Wrzeszczu, ul. Grunwaldzka 5. Będziemy na Was czekać w sali na piętrze, po prawej stronie od wejścia.

Rehamanager to specjalista ds. zarządzania kompleksową rehabilitacją, pomagający pacjentowi uzyskać świadczenia pieniężne, wsparcie instytucji i organizacji pozarządowych, czy też orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. Wspiera chorego i jego rodzinę w rozwiązywaniu niemedycznych problemów związanych z chorobą onkologiczną i funkcjonowaniem pacjenta w jego środowisku - w domu i w pracy. Ponieważ zna procedury i posługuje się językiem medycznym oraz zna specyfikę pracy placówek ochrony zdrowia, wie gdzie i jak można otrzymać wsparcie w leczeniu i rehabilitacji.

Rehamenager w Centrum Chorób Piersi poinformuje Państwa o przysługującej pomocy materialnej i niematerialnej, pomoże uzyskać orzeczenie o stopniu niepełnosprawności i wyjaśni, jakie ulgi, dofinansowania i uprawnienia z tego tytułu przysługują pacjentowi. Wesprze też w procesie powrotu na rynek pracy po zakończonym leczeniu. Poinformuje, jak załatwić formalności związane z wypłatą zasiłków i świadczeń, wyjaśni jak uzyskać dofinansowanie do sprzętu rehabilitacyjnego i środków pomocniczych, w tym protez, peruk i materiałów kompresyjnych.

Z konsultacji rehamanagera warto skorzystać, gdy pacjent:

• chce porozmawiać o raku piersi i metodach jego leczenia
  • potrzebuje informacji na temat organizacji procesu leczenia i rehabilitacji
  • nie może pracować i potrzebuje informacji na temat procedur i przepisów
  • chce uzyskać orzeczenie o stopniu niepełnosprawności
  • chce dowiedzieć się o uprawnieniach osób z niepełnosprawnością
  • potrzebuje informacji na temat pomocy instytucjonalnej (NFZ, KRUS, PFRON, ZUS itp.)
  • chce informacji o rehabilitacji (sanatoria, oddziały dzienne, prewencja rentowa)
  • szuka kontaktu z organizacjami oferującymi darmowe wsparcie psychologiczne i inne

5, 12, 19, 26 października 2021 „Chwytaj wiatr w żagle” psychoedukacyjna grupa wsparcia dla osób z doświadczeniem choroby nowotworowej. Lista zamknięta.

UWAGA!

Przypominamy, że mimo zdecydowanego spadku liczby zachorowań na SARS-CoV2 nie odwołano jeszcze pandemii, w związku z czym wciąż obowiązują nas środki ostrożności wynikające z sytuacji epidemicznej: dystans, maseczki – jeśli jesteśmy w większej grupie w pomieszczeniu, dezynfekcja rąk. Zwracajmy uwagę na swoje samopoczucie i kiedy jest ono niepewne (objawy infekcji, kaszel, katar, łamanie w kościach, podwyższona temperatura itp.) zostańmy w domu przez wzgląd na bezpieczeństwo swoje i innych.

Wszystkie nasze aktywności możemy realizować bezpłatnie dzięki finansowaniu ze środków Miasta Gdańska, Urzędu Marszałkowskiego i PFRON.

Zespół AWZR

DONATE

amount:

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE

Hospice Foundation

Bank account
EUR: PL18154010982001556247270003
USD: PL88154010982001556247270004
PLN: PL72154010982001556247270001

Bic code: EBOSPLPW
Swift code: EBOSPLPW0XX

In Solidarity