Świetlica "Przystań"

W marcu 2012 roku w budynku Fundacji dokonano oficjalnego otwarcia świetlicy socjoterapeutycznej „Przystań”, w dużej mierze wyposażonej dzięki hojności sklepu IKEA Gdańsk, a prowadzonej przez nauczycielki-wolontariuszki. Według słów jednej z nich, jest to „azyl, gdzie się odreagowuje, ale i uczy”. Założeniu świetlicy przyświecała idea zapewnienia dzieciom osieroconym oraz rodzeństwu dzieci chorych dostępu do profesjonalnej pomocy. Jest to pierwsze miejsce o takim charakterze w Trójmieście. Na co dzień w świetlicy odbywają się różnego rodzaju zajęcia dla dzieci związanych z hospicjum. Można też skorzystać z korepetycji językowych, posurfować po internecie czy po prostu pogadać ze starymi lub nowymi znajomymi. Świetlica jest też doskonałym miejscem do przeprowadzania warsztatów dla wolontariuszy.

Podczas wakacji, zarówno latem jak i zimą, organizowane są tzw. wakacyjne spotkania dla podopiecznych. Dzieci, dzięki uprzejmości zaprzyjaźnionych z Fundacją Hospicyjną firm, często wychodzą na zewnątrz, korzystając z atrakcji ufundowanych przez trójmiejskie placówki kulturalne i sportowo-edukacyjne.

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE

Wszelkie pytania i e-maile prosimy kierować na adres:
a.wlodkowska@fundacjahospicyjna.pl