WKRĘĆ SIĘ – ZBIERAJ NAKRĘTKI

Na czym polega akcja?

Każdego dnia odkręcamy plastikowe butelki, a nakrętki z reguły lądują w koszu na śmieci. Ten niewielki przedmiot, konsekwentnie zbierany, może wiele zdziałać. Jedna nakrętka na pozór nic nie znaczy, ale liczy się efekt skali. W skupie tona nakrętek kosztuje 700 zł. Taka kwota wystarczy już, żeby ufundować stypendium dla jednego z naszych podopiecznych.

Co zbieramy?

1 kg plastikowych nakrętek to średnio 70 groszy. Są one odsprzedawane jako surowiec do firm recyklingowych, a tam przerabiane na granulat, z którego produkuje się na przykład plastikowe wiadra czy narzędzia.

Im więcej nakrętek uzbieramy, tym większej liczbie dzieci będziemy mogli pomóc.

Jak zbieramy?

Zbierać mogą szkoły i firmy. My dostarczamy pojemniki (typu worków Bic Bag wymiar 1m x 1m, wysokość 60 cm) na nakrętki i plakaty do oznaczenia miejsc zbiórki. W uzgodnionych terminach odbieramy nakrętki, które są ważone i przekazywane do skupu.

Uzbierane nakrętki można również przywozić bezpośrednio do Fundacji Hospicyjnej w Gdańsku, ul. Chodowieckiego 10, od poniedziałku do piątku, w godz. 9.00-16.00.

Komu już pomogliśmy?

Do tej pory uzbieraliśmy ponad 10 ton nakrętek, co dało 10 484 zł. Pieniądze przeznaczyliśmy na wsparcie edukacyjne podopiecznych Funduszu Dzieci Osieroconych, pozwalające im rozwijać pasje, a czasami po prostu pomagające wyrównać szanse w szkole.

Krystian – lat 10, lubi sport, szczególnie piłkę nożną oraz klocki LEGO – dzięki Funduszowi chodzi na dodatkowe zajęcia do szkółki sportowej piłki nożnej.

Mateusz – lat 19, chłopiec uwielbia grać w piłkę nożną – dzięki środkom z Funduszu przygotowywał się do matury z języka angielskiego na dodatkowych zajęciach.

Wojtek – lat 17, spokojny, pomaga przy młodszej siostrze – sfinansowaliśmy mu korepetycje z biologii i języka angielskiego.

Julia – lat 9, dziewczynka bardzo spokojna, nieśmiała – dzięki Funduszowi uczestniczyła w kursie nauki pływania.

Michał – lat 11, zapalony sportowiec, fan piłki nożnej – pieniądze przekazane przez Fundusz przeznaczył na strój sportowy i książki do nauki.

Eliza – lat 11, dziewczynka spokojna, pomaga przy młodszej siostrze – zapłaciliśmy za dodatkowe zajęcia w szkółce pływackiej.

Zuza – lat 5, dziewczynka wesoła, bardzo utalentowana – mogła rozwijać swój talent muzyczny i nauczyć się gry na fortepianie.

Dominika – lat 13, spokojna, towarzyska, interesuje się sportem – chodziła na dodatkowe zajęcia z języka angielskiego i kupiła strój sportowy do koszykówki.

Dla kogo zbieramy?

Pod opieką Funduszu Dzieci Osieroconych znajduje się 750 dzieci z całej Polski, w różnym wieku i z różnymi potrzebami. Możesz nam pomóc, dołączając się do akcji zbierania nakrętek, a my uzbierane w ten sposób pieniądze przeznaczymy na wsparcie edukacyjne, zakup odzieży i podręczników oraz wyjazdy wakacyjne. Strata bliskiej osoby przekłada się często na zdecydowane obniżenie poziomu życia rodziny. Każda nakrętka to Twój drobny wkład w wyrównanie szans osieroconych dzieci.

Dzięki Państwa wsparciu będziemy mogli pomóc jeszcze większej liczbie dzieciaków.

Jak zbierać nakrętki?

Jeśli chcesz zgłosić swoją szkołę lub firmę, napisz do nas: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub zadzwoń: 58 345 90 60. Ustalimy termin dostarczenia pojemnika i plakatów. Możesz również zbierać nakrętki w swoim pojemniku i sam wydrukować plakaty (link do pobrania poniżej).

KONKURS

Będziemy ważyć nakrętki zebrane przez każdą szkołę i firmę uczestniczącą w projekcie i ufundujemy nagrody dla najbardziej pozytywnie wkręconej szkoły podstawowej, gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej oraz firmy.

Więcej informacji uzyskają Państwo, kontaktując się z nami: e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 58 345 90 60.

Plakat akcji można pobrać tutaj!

Regulamin akcji oraz konkursu!

Przekaż 1% podatku

Przekaż 1%