WKRĘĆ SIĘ – ZBIERAJ NAKRĘTKI

Każdego dnia odkręcamy plastikowe butelki, a nakrętki z reguły lądują w koszu na śmieci. Ten niewielki przedmiot, konsekwentnie zbierany, może wiele zdziałać. Jedna nakrętka na pozór nic nie znaczy, ale liczy się efekt skali. W skupie tona nakrętek kosztuje 800 zł. Taka kwota wystarczy już, żeby na przykład ufundować stypendium dla jednego z naszych podopiecznych, czy wykonać remont w mieszkaniu chorego chłopca.

Co zbieramy?

1 kg plastikowych nakrętek to średnio 80 groszy. Są one odsprzedawane jako surowiec do firm recyklingowych, a tam przerabiane na granulat, z którego produkuje się na przykład plastikowe wiadra czy narzędzia.

Odbieramy także większe ilości makulatury, która zamiast wylądować z koszu na śmieci – wspomaga naszą akcję.

Kto może zaangażować się w zbiórkę?

W akcję zaangażować się mogą wszyscy – firmy, osoby prywatne, instytucje publiczne, szkoły oraz przedszkola. My możemy dostarczyć pojemnik na nakrętki (beczka o pojemności ok 50 litrów) oraz plakaty i naklejki do oznaczenia miejsc zbiórki. W uzgodnionych terminach odbieramy nakrętki, które są ważone i przekazywane do skupu.

Aby uzyskać więcej informacji i przyłączyć się do zbiórki – zapraszamy do kontaktu z Anitą Mrug – Bazylczuk (tel. 606 202 885, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.).

Dla kogo zbieramy?

Akcja „Wkręć się i pomagaj” dedykowana jest naszym małym podopiecznym z Domowego Hospicjum dla Dzieci im. ks. Dutkiewicza, a także Funduszu Dzieci Osieroconych.

Dzieci, które potrzebują opieki hospicjum najczęściej chore już się rodzą: z dziecięcym porażeniem mózgowym lub z jedną z niezliczonej ilości chorób genetycznych. Od początku zdane na całkowitą opiekę ze strony najbliższych, w której staramy się pomóc wszelkimi dostępnymi środkami. Zazwyczaj są z nami dosyć długo i wymagają kompleksowej, kosztownej opieki.

Pomoc kierujemy także do dzieci, których bliscy odeszli po etapie ciężkiej choroby i opieki w hospicjach. Strata bliskiej osoby przekłada się często na zdecydowane obniżenie poziomu życia rodziny. Dlatego powołany przez nas Fundusz Dzieci Osieroconych, wraz z programem Tumbo Pomaga kieruje do nich zarówno wsparcie psychologiczne jak i socjalne.

Można nam pomóc, dołączając się do akcji zbierania nakrętek, a my uzbierane w ten sposób pieniądze przeznaczymy na wsparcie edukacyjne, zakup odzieży i podręczników oraz wyjazdy wakacyjne. Każda nakrętka to drobny wkład w wyrównanie szans osieroconych dzieci.

Dzięki Państwa wsparciu będziemy mogli pomóc jeszcze większej liczbie dzieciaków.

Plakat akcji można pobrać tutaj!

Regulamin akcji oraz konkursu.

Deklaracja uczestnictwa.

Zapraszamy!