Opiekunowie rodzinni często nie znają innej rzeczywistości niż ta związana z codziennymi zabiegami pielęgnacyjnymi, sprawami medycznymi. Wsparcie otoczenia może im pomóc zachować równowagę i wprowadzić do życia zwykłe chwile odpoczynku, które stają się luksusem. Zauważ, zrozum i wesprzyj opiekunów rodzinnych – to dla nich może bardzo wiele znaczyć. Obejrzyj filmy, w których podpowiadamy, jak to zrobić.

Ważni - niewidziani. Zauważ, zrozum, wesprzyj to XVI kampania społeczna Fundacji Hospicyjnej, współorganizowana z kilkudziesięcioma hospicjami  z całej Polski. Jeśli szukasz informacji o codziennej opiece nad bliskim w domu, skorzystaj z informacji na portalu www.opiekunrodzinny.pl

Pobierz infografiki:

Zauważ

Zauważ_b

Zauważ_c

Zrozum

Zrozum_b

Wesprzyj

Wesprzyj_b

Wesprzyj_c

dr Anna Janowicz – prezes zarządu Fundacji Hospicyjnej Fundacji, pracuje w Instytucie Nauk Społecznych i Humanistycznych Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku. Pierwsza w Polsce absolwentka European Palliative Care Academy, międzynarodowej szkoły liderów opieki paliatywno-hospicyjnej. Autorka i współautorka publikacji dotyczących pozamedycznych aspektów opieki u kresu życia, w tym przede wszystkim opieki nieformalnej – wolontariatu i jego koordynacji oraz opiekunów rodzinnych.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Mikołaje, łączcie się!