W niedzielę 7 kwietnia 4000 wolontariuszy kwestujących na ulicach Pucka, Gdyni, Sopotu Gdańska zebrało kwotę 696 314,64 zł. Tym samym udało się pobić zeszłoroczny rekord.

Środki zostaną przeznaczone na rzecz podopiecznych: Fundacji Hospicyjnej prowadzącej Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku, Hospicjum Pomorze Dzieciom, Pomorskiego Hospicjum dla Dzieci, Domu Hospicyjnego Caritas im. św. Józefa w Sopocie, Stowarzyszenia Hospicjum im. św. Faustyny w Sopocie, Hospicjum im. św. Wawrzyńca w Gdyni wraz z Domem Hospicyjnym dla Dzieci „Bursztynową Przystanią” oraz Puckiego Hospicjum pw. św. Ojca Pio.

Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do tego wspaniałego wyniku. Uczestnikom sztafety, żonkilowej parady, instytucjom i osobom, które pomogły w organizacji zbiórki i całej akcji. Dziękujemy wolontariuszom i darczyńcom. Pola Nadziei to duże wydarzenie, wymagające wielu przygotowań, więc tym bardziej cieszymy się z tego efektu.

Misją hospicjów jest otaczanie troskliwą opieką każdego pacjenta wraz z jego rodziną oraz towarzyszenie im w godnym przeżywaniu trudnego okresu schyłku życia i żałoby po stracie najbliższych. Aby zgłaszającym się do hospicjów pacjentom zapewniać swobodny dostęp do lekarza, pielęgniarki, zabiegów rehabilitacyjnych, psychologów i innych form wsparcia, niezbędna jest pomoc darczyńców. Środki zbierane każdego roku podczas Pól Nadziei na Pomorzu uzupełniają budżety hospicjów, które opiekują się rocznie 2000 pacjentów, dorosłych i dzieci.

Szczegółowe informacje o akcji www.polanadzieinapomorzu.pl

Znajdź Swój Powód

Przekaż 1%