Opiekunowie rodzinni z Gdańska mogą skorzystać z opieki wytchnieniowej – pomocy wykwalifikowanych pracowników Hospicjum, którzy odwiedzą ich w domach. Projekt kierowany jest do opiekunów osób niesamodzielnych  z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.

Zapraszamy serdecznie do zgłoszeń! Projekt realizowany dzięki dofinansowaniu Miasta Gdańsk, może zostać skierowany jeszcze do ośmiu osób. Po wstępnej kwalifikacji do projektu przeprowadzamy szczegółowy wywiad środowiskowy, który pozwoli dostosować formę opieki i pomocy do Państwa potrzeb. Każda z osób, która zostanie objęta wsparciem w ramach projektu, będzie mogła skorzystać maksymalnie ze 100 godzin pomocy. Godziny i dni takiego wsparcia zostaną z Państwem dokładnie skonsultowane, tak by zapewnić Państwu adekwatną pomoc. Nasi pracownicy mogą pomóc Państwu w czynnościach pielęgnacyjnych, zostać w domu podopiecznym, tak abyście mogli załatwić swoje ważne sprawy, czy po prostu odpocząć.

Osoby, które chciałyby skorzystać z takiej pomocy proszone są o zgłaszanie się mailowo Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  lub telefonicznie 668 450 756

Opieka nad bliską osobą w domu jest trudnym zadaniem, któremu zwykle trzeba podporządkować swoje sprawy, swoje życie. Zazwyczaj wiąże się z koniecznością ograniczeń czy rezygnacji z życia towarzyskiego, zawodowego, również rodzinnego, odłożenia swoich pasji i planów. Czasami na kilka miesięcy, czasami na lata. W naturalny sposób uwaga otoczenia skupia się na chorym, o wiele rzadziej na osobie sprawującej opiekę. W konsekwencji pojawiają się  zmęczenie, choroby i wypalenie. Opiekun, który pamięta o swoich potrzebach i prawie do odpoczynku oraz otrzymuje odpowiednie wsparcie jest lepszym opiekunem dla swojego podopiecznego. Musi być jednak wspierany w sposób systemowy. Opieka wyręczająca jest odpowiedzią na te potrzeby. Zachęcamy do skorzystania z niej.

Projekt sfinansowano ze środków Miasta Gdańsk.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Mikołaje, łączcie się!