Opiekunowie rodzinni, opiekujący się swoimi bliskimi w domach często 24 godziny na dobę, przez wiele lat, potrzebują wsparcia: emocjonalnego, psychologicznego oraz merytorycznej wiedzy o podstawowych czynnościach pielęgnacyjnych. Dzięki projektowi „Opiekun rodzinny nie musi być sam. Program wsparcia opiekunów rodzinnych osób zależnych w domach.”, finansowanemu przez Fundację PZU, 17 instytucji z całej Polski zorganizuje bezpłatne szkolenia dla 1700 osób.

Fundacja Hospicyjna zaprasza do udziału w projekcie organizacje pozarządowe i  ośrodki działające w ramach ochrony zdrowia lub pomocy społecznej na rzecz osób niesamodzielnych (chorych, starszych, niepełnosprawnych) i ich opiekunów rodzinnych. 28 marca 2019 r. w Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza w Gdańsku odbędzie się spotkanie otwierające, podczas którego przedstawiciele instytucji, które zgłoszą się do projektu otrzymają praktyczne i formalne informacje niezbędne do przeprowadzenia szkoleń w swoim mieście, dowiedzą się jak przeprowadzić nabór opiekunów, pozyskać osoby do prowadzenia zajęć.

Warunkiem udziału w projekcie jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego i deklaracji uczestnictwa i przysłanie mailem na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 marca 2019 r.

O przyjęciu do projektu decyduje kolejność zgłoszeń. Liczba miejsc jest ograniczona.

Działania planowane w ramach projektu:

• Ośrodek, który przystępuje do projektu organizuje 5 szkoleń, każde dla ok. 15 opiekunów rodzinnych w okresie od kwietnia do listopada 2019 r. wg ustalonego przez siebie harmonogramu.
  • Każde szkolenie obejmuje praktyczne zajęcia warsztatowe z pielęgniarką, rehabilitantem, psychologiem i pracownikiem socjalnym (razem ok. 4 godzin zegarowych).
  • Ośrodek, który bierze udział w projekcie sam prowadzi rekrutację uczestników szkoleń, zapewnia miejsce szkoleń i wykwalifikowane osoby do przeprowadzenia warsztatów.

Informacje finansowe i organizacyjne

• Szkolenia dla opiekunów rodzinnych są finansowane z projektu. Osoby prowadzące szkolenia otrzymają wynagrodzenie na podstawie faktury lub umowy podpisanej z Fundacją Hospicyjną.
  • Ze względu na wymagania projektowe ośrodki prowadzące szkolenia muszą udokumentować przeprowadzenie szkoleń poprzez: listy obecności uczestników szkoleń, skany materiałów prasowych, internetowych na temat szkoleń. Te materiały muszą być dostarczone Fundacji Hospicyjnej.
  • Ponieważ projekt jest finansowany przez Fundację PZU jesteśmy zobligowani do publicznego informowania o tym (tzn. umieszczania informacji, że: szkolenia odbywają się w ramach projektu, którego partnerem jest Fundacja PZU lub: w ramach projektu, finansowanego przez Fundację PZU).
  • W informacjach na temat szkoleń musi być także informacja o tym, że organizatorem projektu, w ramach którego odbywają się szkolenia, jest Fundacja Hospicyjna z Gdańska.

Plan spotkania otwierającego

28 marca 2019, Hospicjum ks. E. Dutkiewicza, ul. Kopernika 6 w Gdańsku

11.55: Powitanie i rozpoczęcie spotkania

12.00 – 12.45: Opiekunowie rodzinni jako partnerzy zespołów opiekuńczych - wyzwania i potrzeby, Anna Janowicz