12 października w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej odbył się koncert z cyklu „Głosy dla Hospicjów”. Koncerty organizowane tradycyjnie w  Światowy Dzień Hospicjów i Opieki Paliatywnej mają na celu zwrócenie uwagi na potrzebę wspierania osób u kresu życia i ich rodzin. Muzycznymi gwiazdami wieczoru byli: Krystyna Stańko Quintet oraz zespół KOMBI ze Sławomirem Łosowskim na czele. Charytatywny wieczór pełen dodatkowych atrakcji pozwolił zebrać 45 tys. zł.

Dnia 1 października startuje XVI kampania społeczna Fundacji Hospicyjnej pt. „Ważni - niewidziani. Zauważ, zrozum, wesprzyj”. Chcemy podkreślić konieczność wsparcia rodzin osób starszych, niedołężnych, nieuleczalnie chorych i niepełnosprawnych, którymi opiekują się hospicja, ale również tych, którzy na taką opiekę nie mogą liczyć. Zachęcamy lokalne środowiska do budowania sieci wsparcia poprzez wolontariat opiekuńczy. Chcemy także podzielić się doświadczeniem w zakresie pomocy osobom w żałobie, zwłaszcza osieroconym dzieciom.

Zapraszamy do grupy wsparcia dla opiekunów rodzinnych! Spotkania ruszają od 19 listopada, będą odbywać się dwa razy w miesiącu (pierwszy i trzeci wtorek miesiąca), w godzinach od 16.00 do 18.00, w siedzibie Fundacji Hospicyjnej przy ul. Chodowieckiego 10 w Gdańsku. Zapisy: tel. 668 450 753, malil: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Fundacja Hospicyjna i Hospicjum dla Dzieci i Dorosłych im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku zapraszają na kurs wolontariatu opiekuńczego. Absolwenci kursu mogą podjąć się nie tylko do wolontariatu w Hospicjum, ale także Domach Pomocy Społecznej, Zakładach Opiekuńczo-Leczniczych i w Szpitalach.

Tworzymy Centrum Opieki Wytchnieniowej

Mikołaje, łączcie się!