W tym roku po raz kolejny zorganizowaliśmy niezwykły Dzień Kobiet. Wprawdzie podstawowym zadaniem zarówno hospicjum stacjonarnego jak i domowego jest opieka nad pacjentem, jednak idea opieki hospicyjnej dotyczy również jego rodziny i bliskich.  Zgodnie z hasłem „Hospicjum to też Życie”, przygotowujemy imprezy, będące elementem naszego życia, takie jak: wigilia, Dzień Dziecka, Andrzejki czy bale karnawałowe. Planów na Dzień Kobiet też nie mogło zabraknąć.

Z tej okazji 5 marca 2016 r. w Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto spotkały się: mamy dzieci będących pod opieką Hospicjum Domowego i Funduszu Dzieci Osieroconych, pielęgniarki, pracowniczki hospicjum oraz podopieczne Akademii Walki z Rakiem.

Organizacja takiego spotkania to wyjątkowe przedsięwzięcie. W czasie kiedy mamami chorych dzieci zaopiekowali się się trenerzy rozwoju osobistego, wolontariusze zajęli  się ich pociechami.

Panie spędziły kilka przyjemnych godzin pod opieką kucharza, dietetyczki, trenerki jogi śmiechu, pisarki i trenerki rozwoju osobistego. Na samym początku spotkania miały okazję obserwować kulinarny show szefa kuchni  Restauracji Mercure Gdańsk Stare Miasto Łukasza Miecznikowskiego , który przygotował „potrawę z nutką wiosny”, a potem na nią zaprosił. Kulinarne doznania z indykiem, kaszą, brukselką i konfiturą z pomidorów w rolach głównych wzbogaciły kolorowe owocowo-warzywne soki przygotowane przez Marię Fall-Ławryniuk. A to był dopiero wstęp do wszystkich atrakcji  tego dnia.

O metodach wykonania domowych naturalnych kosmetyków opowiedziała pani Katarzyna Szafarczyk z firmy Destin. Ich niesamowite zapachy wprowadziły wszystkich w dobry nastrój, a podawane przepisy zostały skrupulatnie zanotowane.

Dużej dawki dobrej energii dostarczyła joga śmiechu. Pani Kasia przećwiczyła z Paniami wiele metod wydobywania z siebie radości: wesołe powitania, podskoki, okrzyki, w końcu mózg nie rozróżnia śmiechu naturalnego od wyćwiczonego.

Następnie pozytywnie nastawione uczestniczki wysłuchały miniwykładu Marzeny Grochowskiej z Get Choice, pt. „Piękno jest w Tobie”. Cenne rady i wskazówki trenerki wprowadziły trochę refleksyjnego nastroju.

Gościem specjalnym spotkania była trójmiejska pisarka Magdalena Witkiewicz. Jej wesołe anegdotki o przypadkach, których nie ma i wierze w siebie, która być powinna, wywołały salwy śmiechu. Na koniec odbyło się losowanie prezentów, wśród których nie mogło zabraknąć książek autorki. Miłe upominki ufundował także Hotel Mercure Gdańsk Stare Miasto (voucher do restauracji oraz zestaw win) oraz Państwo Dorota i Krzysztof Janczewski (pakiet zabiegów w gabinecie „Zdrowie i uroda”).

Z okazji Dnia Kobiet wszystkie uczestniczki spotkania otrzymały w prezencie kwiaty, podarowane przez firmę „Dariusz Gołąbko Logistics”. Przez cały czas spotkania czynny był też słodki bufet, z którego ciasta ufundowała piekarnia- cukiernia Szydłowski.

Mamy nadzieję, że to spotkanie okaże się źródłem energii na dłuższy czas, z którego Panie będą korzystać podczas tegorocznego przedwiośnia.

Zapraszamy!