Fundacja Hospicyjna i Fundacja Metropolia Dzieci po raz kolejny wraz ze sponsorami zorganizowały Charytatywną Wystawę Choinek. Inicjatywa zebrania środków niezbędnych do zakupu sprzętu medycznego dla podopiecznych Domowego Hospicjum dla Dzieci im. ks. E. Dutkiewicza SAC  w Gdańsku, znalazła w tym roku aż szesnastu partnerów. Firmy, które przyłączyły się do wystawy przekazały środki na wsparcie m.in. dla: Dominiki, Krzysia, Michała, Wiktorii i Oliwki. W Parku Handlowym Matarnia w Gdańsku wystawę można bezpłatnie zwiedzać od 2 grudnia 2016 do 5 stycznia 2017, a w Centrum św. Jana od 13 grudnia do 8 stycznia.

Grudzień akcjom charytatywnym sprzyja. W przedświątecznym grafiku, mimo zabiegania, coraz powszechniej zostawiamy przestrzeń dla osób potrzebujących, również samotnych i chorych. Z propozycją zagospodarowania tej przestrzeni Fundacja Hospicyjna wychodzi już od lat.

21 listopada, Światowy Dzień Życzliwości, wydawał nam się idealną datą na zorganizowanie „Dnia Tumbo” w gdańskich szkołach i przedszkolach. Nasze zaproszenie przyjęło blisko 70 placówek. Wspólna akcja promowała program „Tumbo Pomaga”, którego zadaniem jest wsparcie psychologiczne dzieci i młodzieży w żałobie. Celem organizacji „Dnia Tumbo” było także zachęcenie uczniów do rozmowy o śmierci i żałobie, poszerzenie wiedzy na temat potrzeb osób po stracie oraz pomoc finansowa osieroconym dzieciom i młodzieży.

W dniach od 29 października do 1 listopada pracownicy Fundacji Hospicyjnej, wolontariusze, osobistości ze świata kultury, sportu i polityki, kwestowali na gdańskich cmentarzach na rzecz podopiecznych Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza SAC w Gdańsku. W kweście wzięło udział około 350 wolontariuszy z ponad dwudziestu gdańskich szkół podstawowych, gimnazjalnych, zawodowych i liceów, pod opieką 40 koordynatorów wolontariatu. Dzięki tegorocznej zbiórce udało się zebrać 97 768,19  zł.

Zaproszenie do współpracy

W październiku 2016 roku Fundacja Hospicyjna rozpocznie ogólnopolską kampanię społeczną „Hospicjum to też Życie”. Będzie to już trzynasta akcja organizowana corocznie przez Fundację we współpracy z hospicjami z całej Polski. Podczas każdej z nich zwracamy uwagę społeczeństwa na tematy trudne, związane z różnymi aspektami opieki nad osobami ciężko chorymi, dziećmi i dorosłymi, oraz ich bliskimi (np. komunikacji, osierocenia, wolontariatu). Pokazujemy problemy, ale również możliwości ich rozwiązywania. Temat każdej kampanii jest poruszany za pośrednictwem mediów, zaś okazją do tego są wydarzenia, organizowane przez jej uczestników: dni otwarte, koncerty, debaty, szkolenia i inne lokalne przedsięwzięcia, w zależności od tematyki.

OFERTY PRACY

CHARYTATYWNE KARTKI ŚWIĄTECZNE