Dokonują się sprawy niezwykłe. 24 października w Hospicjum im. ks. E. Dutkiewicza w Gdańsku spotkaliśmy się z Prezydentem Miasta Gdańska, Pawłem Adamowiczem i ostatecznie złożyliśmy podpisy pod listem intencyjnym, na podstawie którego Miasto przekaże nam w użytkowanie działkę, na której powstanie Centrum Opieki Wyręczającej. Centrum, z którego pomocy skorzystają opiekunowie rodzinni, na co dzień zajmujący się swoimi bliskimi: z niepełnosprawnościami, ciężko chorymi, niesamodzielnymi, dorosłymi lub dziećmi.

Jesteśmy bardzo wzruszeni, wiemy, że teraz zapisujemy ważne karty w naszej historii. Na konieczność wsparcia opiekunów rodzinnych zwracamy uwagę od kilku lat, prowadząc kampanie i konkretne działania pomocowe. Budowa Centrum Opieki Wyręczającej to odpowiedź na potrzebę systemowego wsparcia opiekunów.

Centrum Opieki Wyręczającej zapewni dzienną opiekę osobie niesamodzielnej, dając w ten sposób możliwość odpoczynku jej opiekunom rodzinnym, podjęcia pracy zawodowej lub załatwienia codziennych spraw. Dodatkową formą wsparcia będzie także możliwość dłuższego pobytu podopiecznego (2 tygodnie lub 30 dni) w zależności od jego sytuacji i potrzeb. Według założeń Centrum ma powstać w 2021 r.

Budowa centrum pochłonie łącznie blisko 20 mln. zł. Już teraz zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby pomóc nam w sfinansowaniu tego projektu. Wpłaty można kierować na nr konta: 72 1540 1098 2001 5562 4727 0001 z dopiskiem: Centrum Opieki Wyręczającej. Z góry dziękujemy za Wasze wsparcie! Wiemy, że razem nam się uda.

Projekt: GPI BASS Sp. z o. o.

Zamów kartkę!